6) Türk Savunma Sanayi: Sonarlar ve Karşı Tedbir Sistemleri

Başlatan yakusha, Ksm 26, 2017, 07:38 ÖS

« önceki - sonraki »

yakusha

Türk Savunma Sanayi: Sonarlar ve Karşı Tedbir Sistemleri

Bu makalenin konusu Türk Savunma Sanayi: Sonarlar ve Karşı Tedbir Sistemleri ile sınırlandırılmıştır.

* SONARLAR
* KARŞI TEDBİR SİSTEMLERİ
* DEVAM EDEN PROJELER
* İHRACAT BAŞARILARI
* Tarihsel Notlar

yakusha

SONARLAR

Fersah / Karinaya Monteli DSH Sonarı - Aselsan

ASELSAN FERSAH Karinaya Monteli DSH Sonarı aktif / pasif olarak orta frekans bandında çalışan bir sonar olup birincil görevi Denizaltı Savunma Harbi (DSH) ihtiyaçlarını sağlamaktır. DSH'a ek olarak, Sistem mayın benzeri objelerden sakınma moduna sahiptir. ASELSAN FERSAH Karinaya Monteli DSH Sonarı, aktif modda denizaltı ve mayın benzeri objeler gibi sualtı tehditlerini, pasif modda ise denizaltı, su üstü gemisi ve torpido gibi sualtı tehditlerini tespit, analiz ve takip edebilmektedir. (Aselsan)

Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu çevresinde 4 gemiye entegre edilmesine dair sözleşme imzalanmıştır. (savunmasanayi.org)

I sınıfı fırkateyn projesinin ilk gemisi İstanbul'a entegrasyon çalışmaları da başlatılmıştır. (defenceturk.net)



MELİS-2071 / Karinaya Monteli DSH Sonarı - Armelsan

Yeni nesil karinaya monteli Denizaltı Savunma Harbi (DSH) Sonarı MELİS-2071; orta frekans bandında çalışan, korvet ve fırkateynler tarafından denizaltı, torpido vb. hedeflerini tespit, sınıflandırma ve takip için kullanılan, aktif ve pasif çalışabilen bir sonar sistemidir. Yeni nesil yüksek performanslı elektronikler ve sinyal işleme algoritmalarını içeren sistem; RAHAT ürün tabanlı esnek mimarisi ile platform ve yarı ömür modernizasyonu projelerine kolayca entegre edilebilmektedir. İlgili birimler, BARBAROS Sınıfı fırkateynlerin denizaltı tehditine karşı korunmasında kullanılacaktır. (Armelsan)



Yakamos 2020 Karinaya Monteli Sonar - Meteksan

Daha kompakt, daha yetenekli, modüler ve yenilikçi ölçeklenebilir donanım ve uyumlandırılabilir yazılım mimarisi ile YAKAMOS 2020, gelişen teknolojiye ve değişen akustik ortam koşullarına kolayca adapte edilebilecek yapıdadır. YAKAMOS 2020 dünya pazarındaki rakiplerini alt edebilecek üstün performans yeteneği ile ön plana çıkmaktadır. Güç modüllerinde verimliliği arttırılarak daha uzun süreler yüksek performans ile çalışabilen sistem aynı zamanda sensör (transdüser) mimarisinde yapılan güncelleme ile olası tehditleri çok daha uzun mesafelerden tespit etmektedir. (Meteksan)



Yakamos Karinaya Monteli Sonar - Meteksan

Karinaya Monteli Sonar Sistemi, Korvet ve Fırkateyn gibi su üstü gemilerinin karinalarına monte edilebilen, Denizaltı Savunma Harbi ve Mayın Sakınma görevlerini yerine getiren düşük-orta frekanslarda aktif ve pasif olarak çalışan bir sonar sistemidir. Bu sonar sistemi DzKK tarafından MİLGEM Gemilerinde kullanılmaktadır.

Milli Sonar Sistemi olarak da bilinmektedir.





ASIST / Aselsan Denizaltı Intersept Sonar Sistemi - Aselsan

ASELSAN tarafından geliştirilmiş Denizaltı İntersept Sonar Sistemi, 1 kHz - 100 kHz frekans aralığındaki aktif akustik sinyalleri tespit, analiz, takip edebilen, sinyal özelliklerini çıkarabilen ve benzer sinyalleri gruplandırabilen sonar sistemidir.



MATESS / Mayın Tespit Sonar Sistemi - Aselsan

MATESS, gemi seyir güvenliğini sağlamak amacıyla yüksek güvenilirlikte geliştirilen, su altındaki cisimlerin otomatik tespit, konumlandırma ve sınıflandırılması yeteneklerine sahip Mayın Tespit ve Sakınma Sonarıdır.



SATS / Sualtı Akustik Tespit Sistemi - Aselsan

ASELSAN Sualtı Akustik Tespit Sistemi stratejik öneme sahip limanları farklı tip sonarlar kullanarak düşman tehditlerine karşı korumak üzere tasarlanmıştır. Dalgıç Tespit Sonarı, Aktif Sonar ve Pasif Sonar birlikte kullanılmıştır.



Hızır / Düşük Frekans Çekili Aktif Sonar - Aselsan

ASELSAN Uzun Menzilli Düşük Frekans Çekili Aktif Sonar Sistemi (LFAS) başta denizaltılar olmak üzere sualtı tehditlerinin su üstü gemileri tarafından tespit edilmesine olanak sağlayan bir sonar sistemidir. Aselsan tarafından geliştirilmiş olan Hızır sistemi ile birlikte kullanılabildiği gibi ayrı olarak da görev yapabilmektedir.

Aselsan Çekili Sonar Sistemi olarak da isimlendirildiği olmuştur.



Aselbuoy / Pasif Yönlü Sonobuoy - Aselsan

Denizaltıların tespiti amacıyla kullanılan ASELBUOY, deniz karakol uçakları ya da su üstü gemilerinden atılabilecek şekilde geliştirilmiş, NATO A-boyutunda pasif yönlü bir Sonobuoydur. ASELBUOY, iki farklı çalışma derinliğinde yatay düzlemde yönlü akustik bilgi toplayabilmekte ve bu bilgileri VHF frekansında anlık olarak hava ve su üstü platformlarına iletebilmektedir. (SSB)

DIFAR Sonobuoy olarak isimlendirildiği de olmuştur.





Echorium Dalgıç Tespit Sonarı - Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri

Sahilde konuşlu stratejik ve ekonomik değeri yüksek tesislere, limanlara, petrol platformlarına yönelik yüzücü, dalgıç, dalgıç intikal vasıtaları ve otonom/insansız su altı araçları gibi vasıtalar ile su altından düzenlenebilecek sızma harekâtına ve terörist/sansasyonel sabotaj faaliyetlerine karşı keşif ve gözetleme yaparak erken ihbar imkânı sağlayan, otomatik hedef tespit, izleme ve sınıflandırma işlemi yapabilen, operatörün ihtiyacı olan bilgiyi konsol arayüzü üzerinden veren, yüksek frekanslı sonar uygulamasıdır. Ağ Merkezli Harp ve Anayurt Güvenliğinin etkin bir elemanıdır. Echorium DD.60 ve DD.70 olmak üzere iki ayrı yüksek frekanslı sonar sistem model bulunmaktadır.
* Echorium DD.60 Lineer Dizinli bir Sonar sistemidir.
* Echorium DD.70 ise Silindirik Dizinli bir Sonar sistemidir. (SSB)

Aselsan üretimi Sualtı Akustik Tespit sistemi (SATS) içinde görev yapmaktadır.



Akustik İzleme ve Yakalama Sistemi - Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri

Akustik İzleme ve Yakalama Sistemi, denizaltıların acil sonar beacon sinyallerini 360 dereceden alabilen bir transdüsere ve alınan sinyalleri kerteriz bilgisi olarak sergileyen monitöre sahip pasif bir sonardır. Taşınabilir özellikte olan sistem çözümü, talep edilen derinliğe kadar inebilen akustik başlık ile katman altında kalabilen sinyalleri tespit etme olasılığı sunmaktadır. Çoklu noktalardan sinyal tespiti sonrası, kestirim ile konum tespit imkânına da sahip olan sistem, programlanabilir arayüzü sayesinde farklı sinyal tiplerini de sınıflandırma imkânına sahiptir. (SSB)



Sonar Beacon Sistemi - Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri

Denizaltılardaki acil durumlarda suyla otomatik aktive olup tehlike pingeri olarak çalışır ve sonar sinyali yayar. Kendi bataryası ile denizaltının güç sisteminden bağımsız olarak çalışır. Sistem kullanılmadığında 5 yıl boyunca batarya değiştirme ihtiyacı olmaz. STANAG 1298 ve STANAG 1382 ile uyumludur ve donanma tipi seramik altyapılı Düşük Frekans ve Yüksek Frekans Transdüserlere sahiptir. 9 KHz ve/veya 37,5 KHz frekanslarda sonar sinyal transmisyonu yapar. Her iki frekansla transmisyon yaparken 850 saatten fazla kullanılır. Transmisyon frekans(lar)ı gösterge birimi üzerinden gözlemlenebilir. Operatör kontrolünde manuel aktivasyon ve batarya testi
yapılabilir.





Dalgıç Tespiti Sonarı - Armelsan

Portatif Dalgıç Tespiti Sonarı, hem liman hem de demirleme anında su altı tehditlerine yönelik algılama, izleme ve sınıflandırma işlemlerini otomatik olarak gerçekleştirmektedir. Bu amaçlar için tasarlanan sistem Kontrol Ünitesi, Sinyal İşleme Ünitesi ve Sualtı Ünitesi'nden oluşmaktadır. ARAS-2023 iki kişi tarafından kolayca taşınabilir. Mobil vinç ile basit ve hızlı bir şekilde konuşlandırılabilmektedir. (SSB) ARAS-2023, LHD platformunun sualtından gelecek tehditlere karşı korunmasında görev alacaktır. (Armelsan)



NUSRAT-1915 / Mayın Avlama Sonarı - Armelsan

Yerli ve milli olarak geliştirilen ilk mayın avlama sonarı olan NUSRAT-1915; demirli ve dip mayınlarını tespit ve sınıflandırma yeteneğine sahip aktif bir sonardır. Çift frekans bandında yayın yapabilen sistem; tespit frekansında mayın ve/veya mayın benzeri cisimleri uzak mesafelerden tespit ettikten sonra, daha yüksek frekanstaki sınıflandırma modunda ilgili cisimlerin operatör tarafından sınıflandırılabilmesi için gerekli desteği sağlamaktadır. NUSRAT-1915'in yakın gelecekte, yarı ömür modernizasyonu projelerinde yer alacağı öngörülmektedir. (Armelsan)



ORKUN-2053 / Helikopter Daldırma Sonarı - Armelsan

Yerli ve milli olarak geliştirilen ilk helikopter daldırma sonarı olan ORKUN-2053; denizaltı savunma harbinde kullanılan orta frekanslı bir aktif sonar sistemidir. Denizaltıları bulmak ve izlemek için gemiye monteli sonarlara kıyasla performansta sınırlı olmasına rağmen, helikopterle taşınan bu sistemler hızlı daldırma ve veri alma zamanları ile arama alanları arasında hızlı geçiş yapma avantajına sahiptir. Gemi sonarlarına göre ilave avantajlar arasında akış gürültüsü ve motor gürültüsü olmaması ve hareketli bir sinyal kaynağı tarafından indüklenen Doppler kaymasının ortadan kaldırılması yer alır. Uçak gemilerinden veya diğer gemilerden kalkan helikopterlerde konuşlandırılan bu sistemler suya daldırılarak su altındaki hedefleri, tespit etmelerini ve helikopterin torpido ile bunlara saldırmalarını sağlar. (Armelsan)



DUFAS / Düşük Frekanslı Aktif Sonar - Armelsan

Su şartları sebebi ile gölge bölgelerde saklanan veya katman altında bulunan denizaltıların tespitine yönelik olarak geliştirilen, milli ilk Derinliği Değiştirilebilir Çekili Düşük Frekanslı Aktif Denizaltı Savunma Harbi sonar sistemidir. (Armelsan)


yakusha

KARŞI TEDBİR SİSTEMLERİ

HIZIR / Su Üstü Gemileri için Torpido Karşı Tedbir Sistemi - Aselsan

Hızır, Denizaltılardan su üstü platformlarına taarruz maksatlı kullanılan torpidolara karşı icra edilecek torpido sakınma ve aldatma harekâtını desteklemek maksadıyla kullanılmaktadır. Sistemin öngörülen kullanım yerleri firkateyn ve korvet tipi gemilerdir.



ZARGANA / Denizaltı Torpido Karşı Tedbir Sistemi - Aselsan

ZARGANA, temel olarak, denizaltı sensör/sistemlerinden elde edilen verileri kullanarak tespit, konumlandırma ve sınıflandırma işlevi ile sualtı tehdit durumunu belirler. Tehdit durumuna bağlı olarak sakınma manevrası önerileri sunar ve akustik karıştırıcı dekoylar ile aldatıcı dekoyların belirli bir taktik paternine göre atılmasını gerçekleştirir.



ZOKA / Torpidolara Karşı Akıllı Akustik Savunma Dekoyu - Aselsan

Akustik Karıştırıcılar aktif/pasif/kombine modda çalışabilen klasik ve modern akustik güdümlü torpidoların çalışma frekanslarını kapsayacak şekilde geniş bantlı yüksek seviyeli gürültü üreterek, Akustik Aldatıcılar ise platformun akustik ve dinamik karakteristiklerini simüle ederek torpidoyu yanıltır ve platforma hayati zaman kazandırırlar. İhtiyaca göre farklı tip ve boyutlarda üretilebilen ZOKA Suüstü ve denizaltı platformları için tüm akustik güdümlü torpidolara karşı etkin savunma sağlar.





Torpido Karşı Tedbir Sistemi - Koç Sistem

Denizaltılarda torpido tehditlerine karşı kullanılan, torpidoları tespit, sınıflandırma ve ilgili reaksiyon planlama yazılımlarını, lançerlerden atılan karşı tedbir birimlerini ve karada planlama, değerlendirme, veri yönetimi ve birim programlama yazılımlarını içeren sistemdir. Bu sistem ile denizaltılar tehdit torpidolarını denizaltı üzerinde bulunan sonar dizin işleme yetenekleri ile tespit ederek, tehdit kütüphanesi ile karşılaştırır ve torpido tipinin belirlenmesini sağlar. Komuta Kontrol Sistemine entegre yapıda kullanılan sistem ile torpidolara karşı reaksiyon planlamaları belirlenir ve uygulanır. Sistemin tehdide karşı en uygun taktik planı önermesi için karada taktik plan tanımlama ve değerlendirme altyapısı sunulmaktadır. (SSB)


yakusha

#3
DEVAM EDEN PROJELER

Derinliği Değiştirilebilir Çekilebilir Sonar - Armelsan-Aselsan

Yine ASELSAN'ımız ile birlikte, denizaltı savunma harbi maksadı ile fırkateyn ve korvetlerimizde kullanılacak, derinliği değiştirilebilir çekilebilir düşük frekanslı aktif sonar geliştirilmesi projesini yürütmekteyiz ve bu projenin de tasarım aşamasının sonuna gelmiş bulunmaktayız. (savunmatr.com)

YAKAMOS-L - Meteksan

Meteksan, TF-2000 hava savunma destroyeri için Yakamoz-L adını verdiği bir sonar üzerinde çalışmalarına 2020 yılında başlamıştır. (C4 Defence, mavivatan.net)

yakusha

#4
İHRACAT BAŞARILARI

Meteksan üretimi Yakamos sonarı Pakistan Milgem (PN-MİLGEM) projesinde karinaya monteli sonar olarak seçilmiş ve 4 adet olarak ihrac edilecektir. (meteksan)

Aynı şekilde Ukrayna için üretilecek Korvet sınıfı gemilerde de kullanılması gündemdedir. (savunmasanayist.com)





Aselsan üretimi ZARGANA Denizaltılar için Torpido Karşı Tedbir Sistemi ENDONEZYA tarafından tercih edilmiş olup adet belirsiz olarak teslim edilmiştir. (savunmasanayist.com)

Aselsan üretimi ZOKA karşı tedbir sistemi ENDONEZYA tarafından tercih edilmiş olup adet belirsiz olarak teslim edilmiştir. (savunmasanayist.com)

yakusha

Tarihsel Notlar

MİLPAS - Milli Pasif Sonar

Gelişim süreciyle ilgili bilgi bulunmamakta olup MilGem'de kullanılan YAKAMOS sonarının atası olarak kabul edilmektedir. 2001 yılında TCG Dolunay (S-352) Denizaltısına entegre edilmiştir. (İbrahim Sünnetçi)

yakusha

Değişiklik Tarihçesi

22.07.2020 - Bağımsız makale olarak yayınlandı.
09.09.2021 - İdef 2021 sonrası gözden geçirildi. İhraç başarıları maddesi eklendi.