4) Türk Savunma Sanayi: Geleceğin Silahları

Başlatan yakusha, Tem 08, 2020, 10:57 ÖS

« önceki - sonraki »

yakusha

Türk Savunma Sanayi: Geleceğin Silahları

Bu makalenin konusu Türk Savunma Sanayi: Geleceğin Silahları ile sınırlandırılmıştır.

* ELEKTROMANYETİK TOPLAR
* LAZER SİLAHLARI
* HİBRİT SİSTEMLER
* İhracat Başarıları

yakusha

#1
Elektromanyetik Toplar

Tufan - Aselsan

Elektromanyetik fırlatma teknolojilerinin kazanılması amacıyla ASELSAN tarafından 2014 yılında başlanan "TUFAN" Elektromanyetik Fırlatma Sistemi geliştirme faaliyetleri başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Geliştirme çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılacak ürünün konvansiyonel sistemlere göre daha yüksek çıkış hızı (2500 m/s ve üzeri) ve böylelikle daha uzun menzil; konvansiyonel (roket motorlu) sistemlere göre daha düşük birim önleme maliyeti; ateş destek, hava savunma ve uzaya erişim gibi çok yönlü kullanım alanı ve mühimmat kimyasal patlayıcı içermediği için sistemin entegre olduğu platformun güvenilirliğinin yüksek olması gibi özelliklere sahip olması hedeflenmektedir. (SSB)



Şahi 209 - YHT Teknoloji

2008 yılından bu yana firmanın öz kaynakları ile sürdürülen çalışmanın sonucu olan Şahi 209 (Blok1) Elektromanyetik Top (EMT), %100 yerli tasarım ve %95 yerli malzeme oranı ile üretilmiştir. Şahi 209, 1 MegaJoule depolanan enerji ile 12 mm'den 28 mm çap kalibreye kadar tüm mermi ve mühimmatları gece gündüz ve her hava şartında, asgari 2 km azami 12 km menzile fırlatabilen EMT sistemidir. Sistem mobil olarak hareket edebilmekte, atış için kısa sürede konuşlanabilmekte ve kendi enerji kaynağı ile bağımsız olarak enerjilendirilmektedir. Sistemin nişan almasını sağlayan elektro-optik bir destek birimi, namlu stabilizasyonunu sağlayan elektrikli ve pnömatik kaidesi ile icra mekanizması mevcuttur. (SSB)



ŞAHİ 209 Blok 1 sistemi, 1 megajul güçle 300 gram ağırlığındaki bir mühimmatı 12 kilometre menzile ulaşabiliyor.
ŞAHİ 209 Blok 2 ise azami 10 megajul darbeli güç kaynağı ve 7 metre namlu uzunluğuyla 35 mm'lik 1000 gramlık hipersonik hızlı bir mermiyi 50 kilometre menzile ulaştırabilecek. (millisavunma.com)



Sapan - Tübitak

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk milli elektromanyetik silah Sapan, sadece enerji kullanarak barutsuz mermi atabiliyor. Elektromanyetik enerji sayesinde mermiler, sesin 8-10 katı hızda hedefe ulaşabiliyor. Sapan'ın testleri 2014 yılında yapılırken ilk prototip üretimi de tamamlandı. (millisavunma.com)


yakusha

#2
Lazer Silahları

NAZAR - Meteksan

NAZAR Projesi'nin 1. Fazı kapsamında geliştirilen NAZAR Kara Sistemi, ilk kez IDEF 2021 Fuarı'nda Meteksan Savunma standında sergilenecek. NAZAR Kara Sistemi temel olarak kritik önemi haiz üs ve tesisleri korumak için EO/IR güdümlü füzelere karşı geniş bant son teknoloji lazer fonksiyonel imha kabiliyeti sağlıyor. Dünya'da çok az sayıda ülkenin üzerinde çalıştığı bir teknolojiyi barındıran NAZAR Projesi, lazer fonksiyonel imha kabiliyeti ile ülkemiz adına çok kritik bir proje olarak gösteriliyor. Sistem, EO ve IR güdümlü mermileri tespit ve bu özellikteki mermilere karşı yönlendirilmiş lazer kamaştırma ve fonksiyonel imha teknikleri uygulama kabiliyetine sahip olarak geliştirildi. Böylece EO/IR güdümlü mermilerin uzak mesafelerden etkisiz hale getirilmesi mümkün olabilecek. (defenceturk.net)



Yüksek Güçlü Lazer Sistemi - Tübitak

Füze takip imha, Havan topu takip imha, İHA / Drone takip imha, Uydu körleştirme görevlerini yerine getirmek üzere tasarlanmış olup her türlü hava, kara, deniz platformuna entegrasyonu mümkün, milli, askeri lazer sistemidir. (Tübitak)



Armol / Lazer Silahı - Tübitak

İlk defa İdef 2017 fuarında tanıtılmıştır. El yapımı patlayıcıları uzaktan imha etmek amacıyla Tübitak tarafından tasarlanmıştır. Işın projesi altında tasarlanmıştır.



LSS/LSS-D / Lazer Savunma Sistemi - Aselsan

Lazer Savunma Sistemi (LSS), 500 metre menzile kadar, mini ve mikro İHA (insansız hava aracı) / İDA (insansız deniz aracı) tehditlerine, meskun mahalde terör unsurları tarafından kullanılan kamuflajlara ve 200 metre ve üzeri mesafede EYP (el yapımı patlayıcı) ve yol kenarı şüpheli paketlere karşı geliştirilmiş bir sistemdir. Öncelikli kullanım alanları, gemi platformları, enerji santralleri, hava alanları, sınır karakolları, karargah binaları ve konvoy geçiş güzergahlarıdır. (Aselsan)



ALKA / Yönlendirilmiş Enerji Silahı - Roketsan

ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi (YESS); meskûn mahallerdeki bombalı tuzakların, yol kenarlarına yerleştirilen el yapımı patlayıcı (EYP) düzeneklerinin, hedefe özel olarak imal edilen, üzerinde çeşitli faydalı yükler taşıyabilen (kamera, patlayıcı, vb.), farklı güdüm çözümleri ile seyir özelliği kazandırılmış mini/mikro insansız hava araçları (İHA) ile drone'ların ve mini/mikro İHA ve drone sürülerinin güvenli bir menzilde durdurulması ya da imha edilmesi maksadıyla geliştirilmiştir. (Roketsan)


yakusha

#3
Hibrit Sistemler

Lazer Silahı - Aselsan

İlk defa İdef 2015 fuarında sergilenmiştir. Hibrit bir sistem olup yakın mesafe roket sistemi şeklinde kullanılabilecektir. Makineli tüfek entegre edilmiş görselleri de bulunmaktadır.


yakusha

#4
İhracat Başarıları

TODO

yakusha

#5
Geliştirme Aşamasındaki Sistemler

Nazar Lite - Meteksan

Meteksan firması İstif sınıfı gemilerde kullanılmak üzere Nazar sisteminin daha hafif bir sürümü üstünde çalışıyor (İbrahim Sünnetçi)

Nazar Kara - Meteksan

Meteksan firması Nazar sisteminin kara konuşlu bir sürümü üstünde daha çalışıyor. (İbrahim Sünnetçi)

yakusha

#6
Değişiklik Tarihçesi

09.07.2020 - İlk defa yayınlandı.
10.07.2020 - Tübitak Yüksek Güçlü Lazer Sistemi maddesi eklendi.
15.07.2020 - Tübitak, Sapan eklendi.
19.09.2021 - Meteksan üretimi Nazar maddesi eklendi. İdef 2021 sonrası genel olarak gözden geçirildi.
20.09.2021 - Nazar Lite ve Nazar Kara maddeleri Geliştirme Aşamasındaki Sistemler maddesine eklendi.

yakusha