4) Türk Savunma Sanayi: İnsansız Deniz Araçları

Başlatan yakusha, Ara 04, 2017, 04:07 ÖÖ

« önceki - sonraki »

yakusha

Türk Savunma Sanayi: İnsansız Deniz Araçları

Bu makalenin konusu Türk Savunma Sanayi: İnsansız Deniz Araçları ile sınırlandırılmıştır.

* SİLAHLI İNSANSIZ DENİZ ARAÇLARI
* İNSANSIZ DENİZ ARAÇLARI
* İNSANSIZ SU ALTI ARAÇLARI (ROV)
* DEVAM EDEN PROJELER

yakusha

#1
SİLAHLI İNSANSIZ DENİZ ARAÇLARI

ULAQ Sida - Meteksan - Ares Shipyard

Küçük ve hafif bir silahlı insansız deniz aracı olan ULAQ, Roketsan üretimi Yalman kulesiyle donatılmış olup bu küle vasıtasıyla CİRİT, UMTAS ve L-UMTAS füzelerini ateşleyebilmektedir. Gövdesi gelişmiş kompozit malzemeden imal edilmiş olan bot 400 km menzile ulaşabilmektedir. (basın)

Farklı silah donanımlarıyla silahlandırılması da mümkün olup henüz sadece YALMAN kulesi ile gösterimi yapılmıştır.


yakusha

#2
İNSANSIZ DENİZ ARAÇLARI

ALBATROS-K / İnsansız Suüstü Hedef Botu - Aselsan

ALBATROS-K (KATAMARAN), su üstü ve hava platformlarının top ve güdümlü mermi atış eğitimlerinde hareketli hedef gemisi görevlerinde kullanabilmek maksadıyla geliştirilmiş yüksek sürat ve manevra kabiliyetine sahip İnsansız Suüstü Hedef Botudur. (SSB)



ALBATROS-T / İnsansız Suüstü Hedef Botu - Aselsan

ALBATROS-T, Deniz Kuvvetleri su üstü unsurlarının tatbikat ve atış eğitimlerinde hedef olarak kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiş, çeşitli taktiksel hareketleri ve süratli asimetrik tehditleri taklit edebilen İnsansız Süratli Suüstü Hedef Botudur. Yüksek hız ve manevra kabiliyetine sahip olup belirlenen bir rota üzerinde hareket hâlinde iken üzerine top, yakın savunma silah sistemleri, güdümlü mermi ve benzeri silah sistemleri ile atış yapılabilmektedir. (SSB)



LEVENT / İnsansız Suüstü Aracı - Aselsan

LEVENT İnsansız Suüstü Aracı, mayın karşı tedbir, asimetrik tehditler ile mücadele, kıyı gözetleme, liman ve boğaz güvenliği, keşif, gözetleme, istihbarat, hedef çekme ve lojistik amaçlı görevleri insansız olarak gerçekleştirmek amacıyla geliştirilmiştir. Modüler yapıdaki sistem birimleri, envanterdeki mevcut botların üzerine kolaylıkla takılabilecek şekilde tasarlanmıştır. (Aselsan)




yakusha

#3
İNSANSIZ SU ALTI ARAÇLARI (ROV)

SAGA PRO / Sualtı Gözlem Aracı - Desistek - Maren Robotics

Tüm tasarım ve üretimi yerli imkanlarla geliştirilen SAGAPRO insansız sualtı aracı (minirov) 300 m derinliğe kadar dalabilmektedir. (desistek)



SAGA / Sualtı Gözlem Aracı - Desistek

SAGA; Mini-ROV sınıfında, tüm tasarım ve üretimi %100 yerli imkanlarla DESİSTEK tarafından gerçekleştirilmiş, uzaktan kumandalı sualtı keşif ve gözlem aracıdır. Gözlem, anlık yüksek çözünürlükte video ve fotoğraf çekimi, veri toplama, su veya katı nesnelerden örnek alma, su altı haritalandırma gibi işleri hızlı ve ekonomik şekilde yapabilmektedir. (desistek)



Uzaktan Kumandalı Sualtı Aracı - Tübitak

Araştırma gemilerinin teknik imkân ve kabiliyetlerini arttırmak üzere, gemi altyapısına ve denizlerimize yönelik olarak yürütülecek araştırma çalışmalarına uygun olarak özel tasarlanmış, uzaktan kontrollü insansız su altı aracı; 1.000 m maksimum operasyon derinliği, su altında görüntü alabilme, çeşitli sensörler ile veri toplama, robot kolu marifetiyle su altından numune alabilme ve yüksek manevra kabiliyeti gibi özelliklere sahiptir. (SSB)



Kaşif Su Altı Robotu - Armelsan

Kaşif sualtı robotumuzun ilki şu an itibarıyla FATİH sondaj gemimizde 24 saat aktif olarak kullanılmaktadır. KAŞİF, sondaj esnasında platforma gerçek zamanlı olarak görüntü aktarmaktadır. Ayrıca sondaj bölgesinden örnek alma, kuyu başı temizleme, conta değiştirme, valf açma/kapama, sualtında ihtiyaç duyulan kesme işlemleri de sualtı robotu tarafından gerçekleştirilmektedir. Başarılı performansı sonrasında sistemin ikincisi şu an Kanuni sondaj gemisinde kullanılmak üzere üretilmektedir. (savunmatr.com, mavivatan.net)


yakusha

#4
DEVAM EDEN PROJELER

RD-09 / İsimsiz Silahlı İNsansız Deniz Aracı - Aselsan - Sefine Tersanesi
NB-57 / Silahlı İnsansız Denizaltı Savunma Harbi Aracı - Aselsan - Sefine Tersanesi

ASELSAN'ın Sefine Tersanesi ile birlikte geliştirdiği insansız deniz aracı ailesi. İlk botun üretimi devam ediyor. Silahlı ve denizaltı savunma harbi için 2 farklı model üretilecek. (mavivatan.net)



ALBATROS-S / İnsanız Deniz Aracı - Aselsan

Yaklaşık 7 metre boyundaki İDA, 40 knot üstünde hıza, 200 deniz mili üzerinde seyir menziline ve önemli miktarda faydalı yük kapasitesine sahip bulunuyor. Sürü İDA, yerli ve milli özgün haberleşme sistemi, kontrol sistemi, çoklu haberleşme sistem mimarisi, GNSS ve haberleşme olmayan ortamda göreve devam edebilme gibi kabiliyetlerle çeşitli zorluk ve engellemelere karşı güvenle görevini sürdürebilecek. İDA'lar, sürü halinde otonom seyir, otonom formasyon değişimi, engelli ortamda otonom seyir ve otonom görev icrası gibi özellikleriyle Mavi Vatan'ın korunması ve kıyı emniyetinde önemli operasyonel kabiliyetler sunacak. (AA)


yakusha

#5
Değişiklik Tarihçesi

27.06.2020 - Ayrı başlık olarak oluşturuldu.
22.01.2021 - Kaşif aracı eklendi.
08.09.2021 - Tarihsel İDA sistemleri Tarihsel Deniz Araçları makalesine taşındı.

yakusha