1) Türk Savunma Sanayi: Muharip Deniz Araçları

Başlatan yakusha, Ksm 26, 2017, 07:11 ÖS

« önceki - sonraki »

yakusha

Türk Savunma Sanayi: Muharip Deniz Araçları

Bu makalenin konusu Türk Savunma Sanayi: Muharip Deniz Araçları ile sınırlandırılmıştır.

* HARP GEMİLERİ
* SAHİL GÜVENLİK VE KARAKOL BOTLARI
* MODERNİZASYON
* İHRACAT BAŞARILARI
* DEVAM EDEN PROJELER

yakusha

#1
HARP GEMİLERİ

TF-2000 Projesi

TF-2000 HSHM; denizi bir kalkan gibi kullanarak çeşitli güdümlü mermilerin, anakaraya ulaşmadan tespitini ve imhasını gerçekleştirecek. Hava soluyan hedeflere karşı etkili olacak TF-2000 muhripleri, balistik füzelerin imhasını gerçekleştirmeyecek olsa da tespiti için önemli rol oynayacaklar. 166 metre boya, 21.5 metre genişliğe, 5.4 metre drafta, 8.500 ton deplasmana, 28+ knots azami sürate ve 18 knots intikal süratine sahip olmaları planlanmaktadır. (savunmasanayist.com)

Henüz tasarım aşamasında olup ambargolar sebebiyle yerlilik oranı çok yüksek olacaktır.



İ Sınıfı Fırkateyn Projesi

İ Sınıfı Fırkateyn, Hava Savunma Harbi başta olmak üzere tüm temel harp nevilerine ilişkin sensör ve silahlara sahip olup, hedeflerin tespiti, konumunun belirlenmesi, sınıflandırılması, teşhisi ve imhasını gerçekleştirebilecek ve Deniz Topçu Ateşi Desteği sağlayabilecek konfigürasyona sahiptir. İ Sınıfı Fırkateyn, her tür potansiyel tehdidi önlemenin yanı sıra deniz gözetleme ve devriyesi, Münhasır Ekonomik Bölge denetlemesi ve gözetimi gibi askeri deniz harekâtını da icra edebilmektedir. (STM)

Yerli silah yükü ve donanımı açısından dikkat çekmektedir. MKE A.Ş üretimi 76mm top, Roketsan üretimi Milli Dikey Atış Sistemi, Aselsan üretimi Cenk-S radarı, Atmaca Satıhtan Satıha Gemisavar Füzesi, Gökdeniz YHSS (Ciws) bunların başında gelmektedir. (SU)

İstif sınıfı fırkateyn olarak da isimlendirildiği olmuştur.



ADA Sınıfı Korvetler

Ada Sınıfı Korvetler; akustik, manyetik, kızıl ötesi ve radar iz değerlerinin düşük olacağı şekilde tasarlanıp inşa edilmiştir. ADA Sınıfı Korvetlerin ilki TCG HEYBELİADA (F-511), 27 Eylül 2011 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın hizmetine girmiştir. ADA Sınıfı Korvetler, denizaltı harbi, suüstü harbi, hava harbi, keşif ve gözetleme, hedef tespiti/tanımı/takibi, karakol, kara ve liman koruma görevlerini yerine getirmek üzere tasarlanmıştır. 2300 ton deplasmana sahip gemilerimiz 29+ knot hız yapabilmekte, seyir siası ise 15 knot hızda 3500 deniz milidir.

İlk başlarda MİLGEM projesi ve MİLGEM sınıfı korvetler olarak da isimlendirildiği olmuştur.


yakusha

#2
SAHİL GÜVENLİK VE KARAKOL BOTLARI

Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi

İlk aşamada 2 adet geminin Milgem tasarımı üzerinden üretilmesi için sözleşme imzalanmıştır. Geminin silah ve donanımı konusunda belirsizlikler olmakla birlikte İDEF 2021 fuarında sergilenen maket üzerindeki silah donanımı aşağıdaki gibidir: 1x 76mm Baş Topu, 1x ASELSAN GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, 8x HİSAR hava savunma füzesi, 8x Gemisavar Füze, 4x ROKETSAN UMTAS, 2x(6 DSH Roketi ile) ROKETSAN DSH (Denizaltı Savunma Harbi) Roketi Fırlatma Sistemi, 2x ASELSAN STAMP, YAKAMOS Karinaya Monteli Sonar Sistemi, ASELSAN MAR-D Arama Radarı, Torpido Karşı Tedbir Sistemi, LPI Radar, Atış Kontrol Radarı, Elektro-Optik Sensörler. (defenceturk.net)



Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi - RMK Marine

Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemileri (SGAK) ülke karasuları ve münhasır ekonomik bölgelerinde (EEZ); arama ve kurtarma, karakol, kaçakçılığı önleme, keşif ve gözetleme, çevre kirliliğini önleme ve yangına müdahale edebilme yeteneklerine sahiptir. SGAK Gemileri 10 tona kadar helikopterlerin gündüz ve gece şartlarında iniş-kalkış yapabilmesi için gerekli sistemlerle donatılmış helikopter platformuna ve teleskopik helikopter hangarına sahiptir.

4 gemi olarak planlanan projede üretimler tamamlanmış olup tüm gemiler Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim edilmiştir.





57m Karakol Botu - Dearsan

Tuzla Sınıfı Yeni Tip Karakol Botları boğazlarda, üs, liman yaklaşma suları ve sahillere yakın bölgelerde keşif, gözetleme, karakol, asimetrik tehditlere karşı savunma, kuvvet koruma ve Denizaltı Savunma Harbi (DSH) görev fonksiyonlarını karşılamaktadır. 1x 40mm Çift Namlulu Top, 2x 12.7mm Stabilize Makineli Silah, Denizaltı Savunma Harbi Roketi ile silahlandırılmış olarak DzKK hizmetine girmiştir. 16 adet karakol botu 2008-2014 tarihleri arasında DzKK için inşa edilmiş ve teslim edilmiştir. YTKB (Yeni Tip Karakol Botu) olarak da bilinmektedir.

10 adet olarak Türkmenistan'da ortak üretilmiştir.



42m Hücumbot (FAC 42) - Dearsan Tersanesi

Su üstü tehtidi, asimetrik savaş, karakol görevleri, anti-korsan operasyonları, önleme ve bordalama görevleri başta olmak üzere farklı görevlere yönelik geliştirilen FAC 42'nin teknesi AH36 çeliğinden, üs tbinası ise Sealium'dan inşa edilmiştir. Tam boyu 42,8 m, tam eni 8,8 m olan botun draft 1,9 mdir. Platform, azami +40 kts, devamlı olarak ise azami +37 kts sürat yapabilmektedir. 275 tonluk deplasmanlı platform, 1000 NM seyir sığasına sahiptir. 20 kişilik mürettebatla idare edilen FAC 42, hava ve su üstü arama radarı, IFF sistemi, elektronik destek sistemi ve chaff/dekoy sistemi ile donatılabilmektedir. 1x40 mm Leonardo top, 2x12,7 mm stabilize rimot kontrol makineli tüfek, 2x12,7 mm manuel makineli tüfek, 2x2 SSM su üstü güdümlü füze sistemi MARTE ER (MBDA) ve 1x2 SAM hava savunma güdümlü füze sistemi SIMBAD RC (MBDA); botun silah donanımları arasındadır. (SSB)



33m Hücumbot - Dearsan Tersanesi

Karakol, keşif, hızlı saldırı, liman savunma ve terörle mücadele görevleri başta olmak üzere çok görevli olarak geliştirilen bot, DEARSAN Tersanesi ürünüdür. Marin Alüminyum kullanılarak inşa edilen platformda, elektro-optik termal görüntüleme sensörü, düşük frekanslı sonar, 25 kW X-Band ARPA/W (ECDIS) kabiliyetli seyir radarı ve optik cayro pusula donanımlar arasındadır. 40 mm Oto Melera Çift Namlulu Top, 2 adet 12,7 mm STAMP, ASW-DSH Roket Lançeri ve 2x5 su altı bombası düşürücü; 33 m Yüksek Hızlı Karakol Botu'nun silah seçenekleri arasında yer almaktadır. Çift su jeti sayesinde azami sürati 50+ kts olan platformun tam boyu 33,05 m; tam eni 7,1 m ve su çekimi 1,4 m'dir. 14 kişilik mürettebat tarafından idare edilen botun menzili +350 NM, deplasmanı ise 138 tondur. (SSB)

Türkmenistan'a ihraç edilmiştir.



15m Ani Müdahale Botu - Dearsan Tersanesi

14.5m boyundaki ani müdahale botu 40 knot hıza erişebilmekte olup 200nm seyir siasına sahiptir.

Türkmenistan'a ihraç edilmesi planlanmaktadır.





MRTP 34 - Yonca Onuk JV

Başarılı MRTP serisi botların daha ağır silah yükü ile donatılmaya uygun uzatılmış modeli olarak da tanımlanabilecek olan MRTP 34, ileri kompozit malzemeden inşa edilmiştir. Deep V gövde formuna sahip olan platform, sahip olduğu iki adet su jeti sayesinde 4 deniz durumunda dahi 40 kts sürat yapabilmektedir. Gövde yapısı sayesinde radar ve akustik izi düşük olan MRTP 34, kullanıcı isteğine yönelik silahlandırılabilmektedir. MRTP 34'ler, 30 kts süratle 1000 deniz mili menzile erişebilmektedir. (SSB)

Katar'a ihraç edilmiştir.



MRTP 24 / Süratli Taarruz Botu - Yonca Onuk JV

Yonca-Onuk MRTP24 Süratli Taarruz Botu, ileri kompozit malzemeden inşa edilmiştir. Yapısı sayesinde radar ve akustik izi oldukça düşük olan bot; 26,3 m uzunluğunda, 5,53 m genişliğindedir ve draftı 1,4 m'dir. Konfigürasyona bağlı olmak üzere azami 54 kts sürat yapabilen MRTP24'ün menzili; ekonomik süratte 500 deniz milidir. Kullanıcı isterlerine göre farklı silah donanımları entegre edilebilen botu deplasmanı 59 tondur ve 14 kişilik mürettebatla görev yapmaktadır. (SSB)

Katar'a ihraç edilmiştir.



MRTP 24U / Sat Botu- Yonca Onuk JV

ONUK MRTP24/U, özel kuvvetler ve su altı taarruz timlerinin düşman bölgelerde görev yapması maksadıyla geliştirilmiş olup yüksek ateş gücü ile birlikte hız, denizcilik ve yük taşıma kabiliyetlerini sağlamak üzere profesyonel kullanımlara uygun mukavim tekne yapısında inşa edilmiştir.

Katar'a ihraç edilmiştir.



MRTP 20 / Ani Müdahale Botu - Yonca Onuk JV

Yonca-Onuk MRTP20 Geliştirilmiş Ani Müdahale Botu, ileri kompozit malzemeden inşa edilmiştir. 22,55 m uzunluğundaki platformun genişliği 4,76 m ve draftı 1,35 m'dir. Konfigürasyona bağlı olarak azami 60+ kts sürate erişebilen botlarda, ASELSAN 12,7 mm STAMP stabilize silah platformu yer almaktadır. Ekonomik süratte 350+ deniz mili menzile erişebilen bot, 11 kişilik mürettebatla görev yapmaktadır. (SSB)

Katar, Gürcistan ve Mısır'a ihraç edilmiştir.



MRTP 16 / Ani Müdahale Botu - Yonca Onuk JV

Yonca-Onuk MRTP16 Ani Müdahale Botu, ileri kompozit malzemeden üretilmiştir. 17,75 m uzunluğunda ve 4,19 m genişliğinde olan platformun draftı 1,3 m'dir. Hafif yapısı sayesinde tam yükte bot, konfigürasyona göre değişken olmakla birlikte 65+ kts sürte çıkabilmektedir. Yapısı sayesinde radar ve akustik izi oldukça düşük olan botlarda ASELSAN üretimi 12,7 mm STAMP stabilize silah platformu yer almaktadır. Ekonomik süratte 300 NM menzile erişebilen bot, 11 kişilik mürettebatla görev yapmaktadır. (SSB)

BAE, Malezya ve Katar'a ihraç edilmiştir.



MRTP 12 / Ani Müdahale Botu - Yonca Onuk JV

Yonca-Onuk MRTP12 Ani Müdahale Botu, ileri kompozit malzemeden üretilmiştir. 12,65 m uzunluğunda ve 3,45 m genişliğinde olan platformun draftı 0,8 m'dir. Ekonomik süratte 150 NM menzile erişebilmektedir. 4 kişilik mürettebatla görev yapmakta olup 8 görevli personel taşıyabilmektedir. Aselsan üretimi STAMP UKSS ile donatılmıştır.






ARES 150 Hercules - Ares Tersanesi

47.95 m uzunluğa, 8.90 m genişliğe, 245 ton deplasmana ve kompozit gövdeye sahiptir. 30 knot hız yapabilmektedir. Katar'a ihraç edilmiştir.



ARES 125 - Ares Tersanesi

Kıyı suları ve açık denizlerde ani taarruz, anti-korsanlık, terörle mücadele, arama-kurtarma ve kritik yapıların korunması görevleri için geliştirilen ARES 125, alüminyum malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Botun tasarımı, özel kuvvet operasyonları, keşif-gözlem ve açık deniz devriye görevlerini de icra edebilmesine olanak sağlamaktadır. Deplasmanı 165 ton olan platform, 39 m uzunluğunda, 8,1 m genişliğindedir ve draftı 1,63 m'dir. Kullanıcı isteğine bağlı olarak farklı elektronik sistemler ve silahlarla donatılabilen ARES 125, azami 50 kts sürat yapabilmektedir. (SSB)



ARES 110 Hercules - Ares Tersanesi

34.37 m uzunluğa, 7.50 m genişliğe, 117 ton deplasmana ve kompozit gövdeye sahiptir. 30 knot hız yapabilmektedir. Bahreyn ve Katar'a ihraç edilmiştir.



ARES 85 Hercules - Ares Tersanesi

26 m uzunluğa, 5.85 m genişliğe, 70 ton ağırlığa ve FRP kompozit gövdeye sahiptir. 45 knot hız yapabilmektedir. 

14 adet Umman'a ihraç edilmiştir.



ARES 80 SAT - Ares Shipyard

24.00 m uzunluğa, 5.50 m genişliğe, 68 ton deplasmana ve alüminyum alaşımı gövdeye sahiptir. 50 knot hız yapabilmektedir.

Katar'a ihraç edilmiştir.



ARES 75 Hercules - Ares Tersanesi

23.99 m uzunluğa, 5.00 m genişliğe, 27.5 ton deplasmana ve kompozit gövdeye sahiptir. 42 knot hız yapabilmektedir. Katar'a ihraç edilmiştir.



ARES 65 FIC / Ani Mudahale Botu - Ares Tersanesi

ARES 65 HARPOON FIC, arama kurtarma, kaçakçılıkla mücadele, keşif ve karakol, özel harekât timleri çıkarma görevlerinin icrası maksadı ile Katar İç Güvenlik Kuvvetleri  Komutanlığı için dizayn edilmiştir. İleri kompozit malzemeden inşa edilen platform, 20 m uzunluğunda ve 4,1 m genişliğindedir. Deplasmanı 17 ton ve draftı 0,8 m olan botun maksimumu hızı 75 kts'tır.



ARES 58 FPB - Ares Tersanesi

18.00 m uzunluğa, 5.70 m genişliğe, 38 ton deplasmana ve kompozit gövdeye sahiptir. 42 knot hız yapabilmektedir. Bahyern'e ihraç edilmiştir.



ARES 44 FPB - Ares Tersanesi

Uzunluğu 13,35 m olan platformun genişliği 3,96 m ve draftı 0,75 m'dir. 10,5 ton deplasmanlı botun maksimum hızı 42 Knot'tur. Gürcistan Sahil Güvenlik ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları, Türkmenistan Sınır güvenlik Teşkilatı, Türk Deniz Polisi ve Liman Başkanlığı tarafından kullanılmaktadır. (SSB)



ARES 42 Hector - Ares Tersanesi

12.99 m uzunluğa, 3.99 m genişliğe, 15 ton deplasmana ve alüminyum alaşımı gövdeye sahiptir. 35 knot hız yapabilmektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterine girmiştir. (Ares)



ARES 35 FPB - Ares Tersanesi

10.80 m uzunluğa, 3.30 m genişliğe, 11.85 ton deplesmana sahiptir. 35 knot hız yapabilmektedir. Seyir siası 160 NM olarak belirtilmiştir. (Ares)

Sahil Güvenlik Komutanlığı için 2018 sonunda 105 adet sipariş edilmiş olup ilk botun 2020 yılında hizmete girmesi planlanmaktadır (Basın)



ARES KND 30 - Ares Tersanesi

30.10 m uzunluğa, 6.30 m genişliğe, 108.5 ton deplasmana ve alüminyum alaşımı gövdeye sahiptir. 30 knot hız yapabilmektedir. Nijerya'ya ihraç edilmiştir.





SNR-17 / Hızlı Devriye Botu - İstanbul Tersanesi

17.26m uzunluğa 25ton deplasmana sahiptir. 28knot hız yapabilmekte olup 200nm menzile sahiptir. Ana görevi nehir ve sahil karasuları devriyesidir. İkincil görevi ise kaçakçılığı önleme ve çevre korumadır.

Romanya'ya ihraç edilmiştir.


yakusha

#3
MODERNİZASYON

BARBAROS Sınıfı Fırkateyn Modernizasyonu - Aselsan - Havelsan

Savunma Sanayii Başkanlığının yürüttüğü yarı ömür modernizasyonu kapsamında çağdaş ve milli teknolojilerin azami kullanımı öngörülmüştür. Havelsan-ASELSAN iş ortaklığı ile mevcut TACTICOS savaş yönetim sistemi, milli olarak geliştirilen GENESİS'in bir türevi olan B-SYS ile modernize edilecektir. Ayrıca ARMERKOM tarafından geliştirilen TAKS, 127 mm baş topuna uygulanacaktır. Platformda mevcut olan silah ve sensörler, Türk savunma sanayii üretimi silah sistemleri ile değiştirilecek ve B-SYS ile bütünleştirilecektir. İhtiyaç duyulan donanım ve yazılımlar geliştirilecek, sistemlerin idamesi kolaylaştırılacaktır. Sistem, açık mimari yapısı ile rahatlıkla diğer platformlara uyarlanabilecektir. (SSB)



PREVEZE Sınıfı denizaltı modernizasyonu - STM - Aselsan - Havelsan - Asfat

Preveze Sınıfı denizaltı modernizasyonu ile uzun yıllardır görev yapan Türk denizaltı filosunun modern muharebe sahası ihtiyaçlarını çağdaş teknoloji ile gidermesi amaçlanmıştır. Sistem ve cihazların iyileştirilmesi veya değiştirilmesi suretiyle mevcut deniz harp yeteneklerinin idamesi sağlanacak ve etkinlikleri artırılacaktır. Tasarım, mühendislik ve entegrasyonu sağlanacak olan cihaz ve sistemler, ihtiyaç kapsamında Türk savunma sanayii tarafından azami ölçüde yerlileştirilecektir. STM, ASELSAN, Havelsan ve ASFAT iş ortaklığı ile gövde bakım ve onarım işlemlerinin yanı sıra yerli üretim silah sistemlerinin entegrasyonu da Türk tersanelerinde gerçekleştirilecektir. Türk savunma sanayii, kazanılan tecrübe ve kabiliyetler sayesinde dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verebilen mühendislik kabiliyetlerine sahip olacaktır. (SSB)



Pakistan Agosta 90B Modernizasyonu - STM

STM tarafından sağlanan yarı ömür modernizasyonu ile çağdaş teknolojinin gerisinde kalan sistem ve cihazlar iyileştirme ve değişime tabi tutularak Denizaltı Harekatı kapsamında mevcut yeteneklerin idamesi sağlanacak, etkinliği artırılmaktadır. STM, Pakistan deniz kuvvetlerine ait Agosta 90B sınıfı denizaltının modernizasyonu ihalesini kazanmıştır.



SAR-33 Modernizasyonu - İstanbul Tersanesi

26+ knot maksimum hıza erişmeleri ve bu hızda yeterli denizcilik faaliyetlerine sahip olmaları adına Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait olan 5 adet SAR 33 Botu'nun modernizasyonu gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında her bir botun ana makineleri, sevk sistemi, dizel jeneratör setleri, yardımcı sistemleri, yaşam mahali mobilyaları yenilenmiş ve kabuk sacları, 1 MC haberleşme sistemi ve ekipmanları, köprüüstü konsolları değiştirilmiştir.



SAR-35 Modernizasyonu - İstanbul Tersanesi

26+ knot maksimum hıza erişmeleri ve bu hızda yeterli denizcilik faaliyetlerine sahip olmaları adına Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait olan 4 adet SAR 35 Botu'nun modernizasyonu gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında her bir botun ana makineleri ve sevk sistemi değiştirilmiştir.


yakusha

#4
İHRACAT BAŞARILARI

(Görece küçük boyutlu olan botlara dair ihracat bilgileri burada listelenmemiştir.)

PN Milgem

Pakistan ile varılan anlaşmaya göre 2 adet korvet Türkiye'de Asfat tarafından 2 adet korvet ise Pakistan'da üretilecektir. Ada sınıfı korvetlerden farklı olarak VLS (Dikey Atış Sistemi) ile donatılacak olan gemilerde MBDA üretimi Albatros NG olarak da adlandırılan CAMM ER hava savunma sisteminin kullanılması beklenmektedir. İlaveten Atmaca füzelerinin yerine 6 adet Pakistan üretimi Harbah satıhtan satha füze sistemi ile techiz edilecektir. (defenceturk.net, savunmasanayist.com, defenceturkey.com)

Ölçüleri: Boy: 108,8 metre, Genişlik: 14,8 metre, Hız: 26 Nmi, Deplasman: 2988 ton olarak verilmiştir. (ASFAT)



Jinnah Sınıfı Fırkateyn

Hakkında henüz detaylı bilgi bulunmamaktadır. PN Milgem projesinden elde edilen bilgi birikimiyle Pakistan tarafından özgün olarak tasarlanmaktadır. İdef 2021 fuarında gösterilen mockup'da Aselsan üretimi Gökdeniz CIWS ile, ilaveten 2 adet 4 hücreli satıhtan satıha füze ile donatılmış olarak sunulmuştur. (İbrahim Sünnetçi, Arda Mevlütoğlu)



Ukrayna Milgem Projesi

Ukrayna kaynaklarına göre 2 adet geminin üretilmesi (bazı kaynaklarda 4 adet olarak belirtiliyor) ve teknoloji transferini içeren bir sözleşme imzalanmış ve ilk geminin Eylül 2021 yılında kızağa konulması beklenmektedir. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna'ya ait ADA Sınıfı MİLGEM korvetlerinin silahlanması şu şekilde olması beklenmektedir: 76mm OTO Melara Super Rapid Deniz Topu, VL MICA NG Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi, 35mm Oerlikon Millenium CIWS, ASELSAN STAMP 12.7mm Stabilize Silah Sistemi, 8xRGM-84 Harpoon Gemisavar Füzesi (Tamamlanması durumunda Neptune gemisavar füzesi), 324mm MU90 Impact Torpido, ASELSAN (Thales) SMART-S Mk2 3 Boyutlu Arama Radarı, Vision Master FT Radar (savunmasanayist.com)



Türkmenistan C92 Korvet İhracatı

Hava savunma harbi, su üstü harbi, denizaltı savunma harbi ve karakol/eskort görevleri başta olmak üzere farklı görev senaryolarına yönelik geliştirilen Korvet (C 92), helikopter operasyonlarına uyumlu yapıdadır. Teknesi AH 36, üstbinası Marine Al alaşımından inşa edilen geminin tam boyu 91,4 m, tam eni 13,3 m ve draftı ise 3,5 m'dir. Deplasmanı yaklaşık 1600 ton olan platformun azami sürati 26 kts, ekonomik süratte menzili ise 3000 NM'dir. 100 kişilik mürettebatla idare edilen C 92'nin sensörleri arasında savaş yönetim sistemi, 3B hava ve su üstü arama radarı, IFF sistemi, ED, elektronik karşı tedir ve CHAFF/DEKOY sistemi de yer almaktadır. Gemi, başta Leonardo Super Rapid top başta olmak üzere, 1x35 mm çift namlulu Korkut nokta savunma sistemi, 2x8 düşey lançerli VL MICA başta olmak üzere farklı silah sistemleri ile donatılabilmektedir. (SSB)



Türkmenistan Yeni Tip Karakol Botu İhracatı

10 adet Yeni Tip Karakol Botu Dearsan tarafından Türkmenistan'da yerleşik bir tersane ile ortak olarak üretilmiştir. Türkmenistan tarafından Serhet sınıfı olarak adlandırılan botlar Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki Tuzla sınıfı karakol botlarında olmayan anti-gemi ve hava savunma füzelerine sahiptir. (mavivatan.net, Turan Oğuz, korelelektrik.com)



Nijerya'ya OPV 76 İhracatı

Nijerya'lı sosyal medya hesaplarının aktardığına göre Türkiye'nin önemli askeri ve sivil gemi üreticilerinden biri olan DEARSAN Tersanesi, Nijerya Deniz Kuvvetleri ile iki adet Açık Deniz Karakol (OPV 76) gemisi için sözleşme imzaladı. Nijerya Donanması'nın 2030 vizyonu kapsamında gerçekleştirilen projenin 37 ay içerisinde tamamlanması bekleniyor. (m5dergi.com)


yakusha

#5
Devam Eden Projeler

TF-2000 Projesi

TF-2000 destroyerinin tasarım çalışmaları devam etmekte olup yüksek yerlilik oranına ulaşılması hedeflenmektedir. Gemilerin askeri tersanelerde mi yoksa özel tersanelerde mi üretileceğine yönelik kesin karar henüz açıklanmamıştır.

İ SINIFI FIRKATEYN PROJESİ (MİLGEM BLOK II)

İ sınıfı fırkateyn projesinin ilk gemisi denize indirilmiş olup geriye kalan 3 geminin özel sektör eliyle mi yoksa askeri tersaneler eliyle mi üretileceğine yönelik kesin karar henüz açıklanmamıştır.

TÜRK TİPİ HÜCUMBOT PROJESİ

Proje kapsamında STM tarafından ön çalışmalar yapılmakta olup henüz proje detaylarına yönelik açıklama yapılmamıştır.

yakusha

#6
Değişiklik Tarihçesi

01.06.2018 - İç sıralama yenilendi.
22.02.2019 - Test ve eğitim gemisi güncellendi. Ares 35 FPB, Ares 85 Hercules eklendi.
11.03.2019 - Dimdeg maddesi güncellendi.
27.06.2020 - Amfibik Gemiler ve Destek Araçları makaleden çıkartılarak yeni makale haline getirildi. Aynı şekilde İnsansız Araçlar için de yeni makale oluşturuldu. Üretimi devam etmeyen araçlar maddesinden Destek gemileri yeni makaleye taşındı.
23.08.2021 - İdef 2021 sonrası ilk gözden geçirme.
07.09.2021 - Üretimi devam etmeyen araçlar maddesi bağımsız makale haline dönüştürüldü. Devam eden projeler maddesi eklendi.
28.09.2021 - Türkmenistan'a gerçekleştirilen Yeni Tip Karakol Botu ihracatı, İhracat Başarıları arasına eklendi.

yakusha