4) Türk Savunma Sanayi: Güdüm Kitleri ve Diğer Mühimmatlar

Başlatan yakusha, Haz 14, 2018, 07:26 ÖS

« önceki - sonraki »

yakusha

Türk Savunma Sanayi: Güdüm Kitleri ve Diğer Mühimmatlar

Bu makalenin konusu Türk Savunma Sanayi: Güdüm Kitleri ve Diğer Mühimmatlar ile sınırlandırılmıştır.

(Roket Motoru veya benzer bir hareket gücü ile hareket etmeyen klasik sistemler bu makalenin kapsamıdır.)

* GÜDÜM KİTLERİ
* UÇAK MÜHİMMATLARI
* İHA MÜHİMMATLARI
* DENİZ MÜHİMMATLARI
* Detaylı Bilgi Bulunmayan Projeler
* Konsept, Söylenti ve Olasılıklar
* Tarihsel Notlar
* İhracat Başarıları

yakusha

GÜDÜM KİTLERİ

Laçin Güdüm Kiti - Roketsan

LAÇİN, sabit ve hareketli hedeflere karşı etkinlik sağlamak üzere uçaktan atılan, pilotun veribağı, görüntüleyici kızılötesi/TV arayıcı başlık ve L-POD aracılığı ile döngüde olduğu, MK-82 genel maksat bombaları ile uyumlu bir güdüm kitidir.  Genel Maksat Bombalarını Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Kızılötesi/TV Arayıcı Başlığı kullanarak akıllı bir silah sistemi haline getirmektedir. L-POD ise, Kızılötesi/TV Arayıcı Başlık tarafından üretilmiş olan  görüntü sinyalinin, veribağı üzerinden kokpite aktarılmasını ve eş zamanlı olarak pilot tarafından üretilen komutların da Laçin mühimmatına ulaştırılmasını sağlamaktadır. (Roketsan)



TRGK-300 / Güdüm Kiti - Roketsan

TR-300 Roket üzerine entegre edilebilen güdüm kiti, 40 km ile 90 km arasındaki yüksek öncelikli hedeflerin yüksek doğrulukla ateş altına alınabilmesi yeteneği kazandırmaktadır. Yapılan ilave ile roketin ağırlığı 590kg'dan 620kg'a çıkmaktadır. (roketsan)



TEBER - Roketsan

TEBER, MK-81 ve MK-82 genel maksat bombalarına vuruş kabiliyetinin artırılması amacıyla entegre edilen bir lazer güdüm kitidir. TEBER, genel maksat bombalarını Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve Yarı Aktif Lazer Arayıcı Başlığı (LAB) kullanarak akıllı bir silah sistemi haline getirir. (Roketsan)

TEBER-81 ve TEBER-82 olarak da bilinmektedir.

Teber-82, 2018 yılı içinde envantere girmiştir. (SSB)





KGK 83 / Kanatlı Güdüm Kiti - Tübitak SAGE

KGK-83, mevcut güdümsüz 1000 lb'lik Mk-83 genel maksat bombalarını havadan karaya uzun menzilli akıllı mühimmatlara çeviren kanatlı bir güdüm kitidir. Böylece mevcut bombalara, her tür hava koşulunda, 100 km'nin üzerinde bir mesafeden atıldığında hassas vuruş yeteneği kazandırılmaktadır. Bu da uçakların tehlikeli bölgelere yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlamaktadır. (SSB)



KGK 82 / Kanatlı Güdüm Kiti - Tübitak SAGE

Kanatlı Güdüm Kiti, mevcut güdümsüz 500 lb'lik Mk-82 genel maksat bombalarını havadan karaya uzun menzilli akıllı mühimmatlara çeviren bir güdüm kitidir. Böylece mevcut bombalara, her tür hava koşulunda, 100 km'nin üzerinde bir mesafeden atıldığında hassas vuruş yeteneği kazandırılmaktadır. Bu da uçakların tehlikeli bölgelere yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlamaktadır. (SSB)



KGK / Kanatlı Hassas Güdüm Kiti - Kale - Tübitak SAGE

KGK-ER, mevcut güdümsüz, 1000 lb'lik MK83 ve 500 lb'lik MK82 genel maksat bombalarını havadan karaya uzun menzilli akıllı mühimmata çeviren güdüm kitidir. Böylece mevcut bombalara, her türlü hava koşulunda, 100 km'nin üzerinde bir mesafeden atıldığında hassas vuruş yeteneği kazandırılmaktadır. Bu da uçakların tehlikeli bölgelere yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlamaktadır. Tümleşik ANS/KKS ile CEP değeri 10 m'den küçüktür. F-16C/D Blok 40 ve F-4E/2020 savaş uçaklarına sertifiyedir. (SSB)



HGK-84 - Tübitak Sage

HGK-84, mevcut güdümsüz 2000 lb'lik Mk-84 genel maksat bombalarını ve nüfuz edici bombaları ANS/KKS güdüm sistemi ile havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata çeviren sahip güdüm kitidir. F-16 PO-III ve F-4E/2020 uçaklarında kullanımı sertifiye edilen HGK-84, orta irtifadan atıldığında 12 deniz mili, yüksek irtifadan atıldığında 15 deniz mili menzilde etkili olabilmektedir. (SSB)



HGK-83 - Tübitak Sage

HGK-83 mevcut 1000 lb Mk-82 genel maksat bombalarını KKS/ANS güdüm sistemi ile havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata çeviren, BRU 57 adaptörü ile çoklu atılabilen güdüm kitidir. (SSB)



HGK-82 - Tübitak Sage

HGK-82 mevcut 500 lb Mk-82 genel maksat bombalarını KKS/ANS güdüm sistemi ile havadan karaya akıllı ve hassas vuruş kabiliyetine sahip mühimmata çeviren, BRU 57 adaptörü ile çoklu atılabilen güdüm kitidir. (SSB)





HGK / Hassas Güdüm Kiti - Aselsan & Tübitak SAGE

Mevcut 2,000lb MK-84 ve NEB bombalarını akıllı mühimmatlara çeviren bir güdüm kitidir. (Aselsan)



LHGK - Tübitak Sage

LHGK, Mk-84 genel maksat bombalarını akıllı mühimmatlara dönüştüren bir güdüm kitidir. 6km menzile sahip Yarı Aktif lazer arayıcı başlık ile donatılan LHGK-84 için CEP değeri 3m olarak verilmektedir. (İbrahim Sünnetci)

2020 yılında envantere girmiştir (Tübitak)




LGK / Lazer Güdüm Kiti - Aselsan

LGK, 500 lb sınıfındaki MK-82 ve 2,000 lb sınıfındaki MK-84 bombalarını ve yine aynı ağırlık sınıfındaki NEB / Nüfuz Edici Bombayı akıllı mühimmata çeviren bir lazer güdüm kitidir. Sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılabilmekte olup atış sonrası hedef değiştirme kabiliyetine de sahiptir. Yarı Aktif Lazer güdümlü olup 12 deniz mili menzile ulaşabilmektedir. (Aselsan, SSB)


yakusha

UÇAK MÜHİMMATLARI

Makalenin bu kısmına eğitim mühimmatları eklenmemiştir.

IRR Başlıklı Minyatür Bomba - Aselsan

ASELSAN tarafından geliştirilen Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık (IIR) güdümlü Minyatür Bomba IDEF-21'de ilk defa maket olarak sergilendi. (savunmasanayist.com)



Minyatür Bomba - Aselsan/Tübitak

139kg ağırlığında, 17cm çapında ve 180 cm uzunluğunda bir mühimmat olup Çoklu Taşıma Salanı (ÇTS)  aracılığıyla uçaklardan atılmaktadır. GPS/INS ile güdümlenen mühimmat 100 km menzildeki hedeflere karşı etkilidir. F-16 Blok-40 üstünden sertifiye edilmiş olup Hürjet ve MMU uçaklarında da kullanılması düşünülmektedir. (Aselsan)



İlk defa İdef 2017 fuarında hakkında bilgi verilmeden sergilenmiştir. Mühimmata ait harp başlığı Tübitak tarafından geliştirilmiştir. Çoklu Taşıma Sanalı aynı fuarda Altınay standında sergilenmiştir. (SU)





SERT-82

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen, yer altı hedeflerine karşı ve sığınak delici bomba olarak kullanılabilecektir. SERT-82 ilk defa İDEF 2019 fuarında konsept olarak sergilenmiştir. (Tübitak)

SERT-82, 1 metrelik betonu delerek, içeridekileri imha edebilecek yeteneğe sahip bir uçak mühimmatıdır. Dış geometrisi, güdüm kiti arayüzleri 500 lb (241 kg) ağırlığındaki MK-82 Genel Maksat Bombası ile benzerdir. (millisavunma.com)



SARB-83

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen, yer altı hedeflerine karşı ve sığınak delici bomba olarak kullanılabilecektir. SARB-83 ilk defa İDEF 2019 fuarında konsept olarak sergilenmiştir. (Tübitak)

SARB-83, yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere geliştirilen, Ardaşık Delici Harp Başlığı teknolojisine sahip, 1,8 metrelik betonu delebilecek yetenekte beton delici bir mühimmattır. SARB-83'ün dış geometrisi, güdüm kiti arayüzleri 1000 lb (415 kg) ağırlığındaki MK-83 Genel Maksat Bombası ile benzerdir. (millisavunma.com)

NEB-83 Projesi olarak da isimlendirildiği olmuştur. (İbrahim Sünnetci)



NEB-84 / Nüfuz Edici Bomba - Tübitak Sage & MKE A.Ş

Nüfuz Edici Bomba (NEB-84), yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, Ardışık Delici Harp Başlığı teknolojisine sahip, Türkiye'de geliştirilen ilk beton delici mühimmattır. NEB'in dış geometrisi, güdüm kiti arayüzleri, kütle, kütle merkezi ve eylemsizlik özellikleri MK-84 (2000 lb.) GMB ile benzerdir. MKE A.Ş tarafından üretilmektedir. (Tübitak)

870 kg ağırlığında, 260 cm uzunluğunda, 457 mm çapında olup LGK-84 ve HGK-84 ile uyumludur. (MKE)





MK-84 / 2000lb Genel Maksat Bombası - MKE A.Ş

884 kg ağırlığa ve 379 cm uzunluğa sahip olup patlayıcı olarak TNT kullanmaktadır. (MKE)



MK-82 / 1000 lb Genel Maksat Bombası - MKE A.Ş

239 kg ağırlığa ve 226 cm uzunluğa sahip olup patlayıcı olarak TNT kullanmaktadır. (MKE)



MK-82 / 1000lb Bilyalı Genel Maksat Bombası - MKE A.Ş

245 kg ağırlığa ve 228 cm uzunluğa sahip olup patlayıcı olarak TNT kullanmaktadır. (MKE)


yakusha

İHA MÜHİMMATLARI

KGK SİHA / İhalar İçin Kanatlı Güdüm Kiti - Tübitak

2021 yılında TAI üretimi ANKA II / Aksungur aracı üzerinde gösterimi yapılmıştır. Serbest düşüşlü genel maksat bombalarını güdümlü hale getirmek için kullanılmakta olan Kanatlı Güdüm Kitlerinin SİHA'lar için özelleştirilmiş bir sürümüdür. Bırakıldığı irtifaya bağlı olarak değişen 30-110km arası menzil değerlerine sahiptir. (defenceturk.net)

KGK-82 SİHA olarak da isimlendirildiği olmuştur.



MAM-T / Mini Akıllı Mühimmat - Roketsan

MAM-T, daha yüksek harp başlığı etkinliği ve daha uzun menzil ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirildi. Yarı aktif lazer arayıcı başlığa sahip MAM-T'nin Blok-1 konfigürasyonu, hareketli ve sabit hedefleri yüksek hassasiyetle vurabiliyor. Farklı platformlara uyumlu olacak şekilde geliştirilen MAM-T, atış yüksekliğine bağlı olarak 30 km menzilin ötesine geçebiliyor. Mühimmat, zırhlı ve zırhsız araçlara, binalara ve su üstü hedeflere karşı kullanılabiliyor. (savunmahaber.com)



MAM-L / Mini Akıllı Mühimmat - Roketsan

Mini Akıllı Mühimmat, 160mm çap, 100cm boy, 22.5kg ağırlık ve 10kg harp başlığı değerlerine sahiptir.

Yarı aktif lazer arayıcı başlık, çarpma ve yaklaşma duyarlı tapa ve üç farklı harp başlığı ile (reaktif zırhlara karşı etkili tandem, yüksek infilaklı parçacık etkili, termobarik) donatılmış olup 15 km (opsiyonel ataletsel navigasyon sistemi/küresel konumlama sistemi özelliği ile 14 km) menzildeki hedeflere karşı kullanılabilmektedir. (Roketsan)



MAM-C / Mini Akıllı Mühimmat - Roketsan

Roketsan MAM-C, Cirit roketi üzerinden tasarlanmıştır. 70mm çap, 80cm boy, 8.5kg ağırlık ve 2.5kg harp başlığı değerlerine sahiptir.



BOZOK - Tübitak Sage

İnsansız hava araçları için geliştirilmiş lazer güdümlü bir bombadır.

BOZOK, son safhaya kadar ataletsel güdüm sistemi ile ilerlemekte ve son safhada yarı aktif lazer arayıcı ile hassas güdümlenmektedir. 16 kg ağırlığında, 80cm uzunluğunda, 120mm çapındaki İHA mühimmatı, 9 km menzile sahiptir. Çoklu angajman yeteniğinin kazandırılması da planlanmaktadır. (Tübitak)


yakusha

#4
DENİZ MÜHİMMATLARI

DSH / Denizaltı Savunma Harbi Roketi - Roketsan

DSH Denizaltı Savunma Harbi Roketi su üstü platformlardan su altı hedeflerine karşı kullanılmak üzere geliştirilmiş, 500-2000 m menzil ve 15-300 m derinlik aralığında kullanılabilen, su üstü platformunun silah yönetim sistemi ve sonarı ile entegre çalışabilen, otomatik yönlendirme yeteneğine sahip bir silah sistemidir. (Roketsan)


yakusha

Detaylı Bilgi Bulunmayan Projeler

Togan / Güdümsüz, Havadan Bırakılan Havan Mühimmatı - Tübitak Sage

81mm, havadan bırakılabilen güdümsüz, düşük profil güdümlü havan mühimmatıdır. İnsansız hava araçlarında çoklu taşıma ve bırakma imkanı sağlayan salan ile birlikte envanterdeki NATO 81mm havanların ağırlık eşdeğeri olarak geliştirilen ve salana entegre atış kontrol sistemi ile kullanılan bütün bir silah sistemidir. Personel etkinliği artırılmış bilyeli havanlara havadan atım yetenğini kazandırarak görece düşük maliyetli hava yer mühimmatı elde edilmektedir. (Tübitak)



MAM-L Block II - Roketsan

Güdüm konusunda yeni özellikler barındıracak Blok 2 konfigürasyonu için IIR arayıcı başlığın yanı sıra karıştırmaya dirençli GPS güdümü planlanıyor. Güdüm konusundaki geliştirmelere ek olarak kullanılan parçacık etkili harp başlığı daha etkin hale getirilecek. MAM-L'nin sık sık kara araçlarına karşı kullanıldığı göz önüne alındığında, IIR başlık özellikle hareketli ve lazer ikaz sistemleri ile donatılmış araçlara karşı ideal bir seçim olacaktır. Konvoylara yapılacak saldırılarda da IIR başlığın sağlayacağı aynı anda birden fazla hedefe angaje olabilme yeteneği söze bahis saldırıların daha seri icra edilmesini sağlayacaktır. (defenceturk.net)

yakusha

Konsept, Söylenti ve Olasılıklar

KAYI / Güdümlü Minyatür Mühimmat Ailesi - Tübitak Sage

Henüz geliştirme aşamasında olan bir İHA mühimmatıdır. Kayı 30 ve Kayı 50 olarak iki sürümü bulunmakta ve kendisine özel geliştirilen çoklu salandan atılmaktadır. 30 ve 50 kg ağırlığındadır. (Tübitak)

Gözde / Hassas Güdüm Kiti - Tübitak

MK-82 ve aynı gövde tasarımına sahip yerli tasarım SERT-82 ve MK-82T (Termobarik) bombalar ile kullanılabilmektedir. Uçaklardan olduğu kadar Akıncı gibi sihalar tarafından da lazer arayıcı başlık sayesinde hassas vuruş imkanıyla atılabilmektedir. (defenceturk.net)



Gökçe / Hassas Güdüm Kiti - Tübitak

MK-83 ve aynı gövdeyi kullanan SARB-83 ve SARB-83T (Termobarik) bombalar ile kullanılabilmektedir. Uçaklardan olduğu kadar Akıncı gibi sihalar tarafından da lazer arayıcı başlık sayesinde hassas vuruş imkanıyla atılabilmektedir. (defenceturk.net)




Mesafece Düzeltme Kiti - Roketsan

Mesafece Düzeltme Kiti, adından da anlaşılacağı üzere menzilce düzeltme sağlayan bir güdüm kiti. Tapa şeklinde olan bu ürün, envanterdeki 155 milimetrelik top mermisine monte ediliyor. Böylelikle bir güdüm aparatı olarak kullanılan MDK, söz konusu mühimmatın hedefe daha yakın bir alana düşmesini sağlıyor yani isabet oranını arttırıyor. MDK ile birlikte obüs gibi platformlar, 50 metrelik dairesel sapma değerinden daha da az olacak şekilde hassas vuruş imkanına kavuşacaklar. (savunmasanayist.com)



KGK-LR - Tübitak

Hakkında henüz bir bilgi bulunmamaktadır.

KGK'ya göre daha uzun menzilli ve görüntülü kızılötesi arayıcı başlığa sahip olduğu değerlendirilmektedir. (Turan Oğuz)



L-KGK

Kanatlı Güdüm Kiti için terminal safha yarı aktif lazer arayıcı başlık geliştirilmiş ve kalifiye edilmiş olabilir. (Ömer Çay)

L-KGK-82 ve L-KGK-83 diye isimlendirilmesi de mümkündür (Ömer Çay, ihtimal)

Tendürek Projesi

Termobarik başlık geliştirilmesi projesi yürütülmektedir. Çeşitli ürünlerin termobarik başlıklı sürümleri de olabilir. (Ömer Çay)

120mm Havan Güdüm Kiti - Avcı Savunma

120mm havanları güdümlü hale dönüştüren bir kit olup Avcı Savunma tarafından özkaynakları kullanılarak geliştirilmektedir. (Avcı Savunma)



KUZGUN Ürün Ailesi - Tübitak

Bkz: Türk Savunma Sanayi: Hassas Güdümlü Mühimmatlar

MK-82T / Termobarik Uçak Bombası

PBP 003, bileşiminde ağırlıkça %20'nin üzerinde metal tozu bulunduran plastik-bağlı termobarik bir patlayıcıdır. Patlama ile açığa çıkan basınç darbesi, mağara, sığınak, tünel ve karargah gibi kapalı alanlarda daha yüksek darbe ve basınç etkisi oluşturmaktadır. Ek olarak, metal tozlarının yanması sonucu açığa çıkan ısı, patlama sonucunda açığa çıkan alevin hacmini, sıcaklığını ve sönümlenme süresini arttırarak patlayıcının hedef üzerindeki ısı etkisi ile tahrip gücünü arttırmaktadır. TENDÜREK Projesi kapsamında, PBP-003 Termobarik Patlayıcısı ile MK82 Genel Maksat Bombası'nın PBP-003 imlalı Termobarik varyantı (MK82-T) geliştirilmiştir. (Tübitak)

SARB-83T / Termobarik Uçak Bombası

Hakkında detaylı bilgi bulunmamaktadır. MK-83T olarak da isimlendirilmiş olabilir.

yakusha

#7
Tarihsel Notlar

GBU-12 Paveway II / Lazer Güdüm Kiti - Aselsan

GBU-12 Paveway II, Aselsan tarafından 90'lı yıllardan beri lisans altında üretilmekte olup MK-82 genel maksat bombalarını güdüm kabiliyeti kazandırmaktadır. (Ömer Çay, kokpit aero)

DEMET-A - Tübitak Sage

Güdümsüz bir demet/salkım bombası olup 2000'lerin sonunda geliştirilmiştir. Artık üretilmemektedir. (Ömer Çay)


(Temsili Görsel)

Demet Bombası İşbirliği

Türkiye ile Pakistan arasında Demet bombası geliştirmeye yönelik bir çalışma yapıldığı tarihi söylentisi bulunmaktadır. (Ömer Çay)

yakusha

İHRACAT BAŞARILARI

Roketsan üretimi MAM-L mühimmatı Bayraktar TB-2 aracıyla beraber 50 adet olarak AZERBAYCAN'a ihraç edilmiştir. (SIPRI)



Roketsan üretimi MAM-L ve MAM-C mühimmatları UKRAYNA'da düzenlenen bir resmi geçit provası sırasında Bayraktar TB-2 üzerinde görüntülenmiş olup belirsiz adet olarak bu ülkeye ihraç edilmiş olmaları muhtemeldir. (SU, TRT Haber)



Roketsan üretimi MAM-L ve MAM-C mühimmatları TÜRKMENİSTAN'da düzenlenen bir resmi geçit provası sırasında Bayraktar TB-2 üzerinde görüntülenmiş olup belirsiz adet olarak bu ülkeye ihraç edilmiş olmaları muhtemeldir. (SU, savunmasanayist.com)



Roketsan üretimi MAM-L mühimmatının Bayraktar TB-2 aracıyla beraber belirsiz adet olarak POLONYA'ya ihraç edilmesi muhtemeldir (SU)

yakusha

Değişiklik Tarihçesi

20.06.2018 - MK serisi eklendi.
23.06.2018 - L-HGK görseli güncellendi, Teber görseli güncellendi.
22.02.2019 - Minyatür bomba bilgi ve görselleri güncellendi.
10.03.2020 - Mam-L bilgisi, SARB-83 ve SERT-82 bilgileri ve görselleri güncellendi.
03.04.2020 - NEB-83 notu SARB-83 makalesine eklendi. Eski NEB-83 maddesi kaldırıldı.
03.04.2020 - KGK-LR için Turan Oğuz notu eklendi. SARB-83 ve SERT-82 maddesi Detaylı Bilgi Bulunmayan projelere taşındı.
11.07.2020 - Laçin Güdüm Kiti eklendi. Kuzgun Ürün ailesi güncellendi.
22.07.2020 - 120mm havan güdüm kiti.
24.04.2021 - MAM-T mühimmatı eklendi. MAM-C mühimmatının menzil bilgisi güncellendi.
09.05.2021 - KGK-82 SİHA mühimmatı eklendi.
30.05.2021 - Roketsan üretimi Mesafece Düzeltme Kiti maddesi eklendi.
12.08.2021 - Tübitak tasarımı Gökçe ve Gözde güdüm kitleri için ilk girdi yapıldı.
14.09.2021 - İdef 2021 sonrası genel gözden geçirme yapıldı. İhracat Başarıları maddesi eklendi.
17.09.2021 - Kayı Mühimmat Ailesi eklendi.
27.09.2021 - MAM-C ve MAM-L için Türkmenistan ihracat ihtimali girildi.