2) Türk Savunma Sanayi: Hassas Güdümlü Füzeler

Başlatan yakusha, Haz 14, 2018, 07:25 ÖS

« önceki - sonraki »

yakusha

Türk Savunma Sanayi: Hassas Güdümlü Füzeler

Bu makalenin konusu Türk Savunma Sanayi: Hassas Güdümlü Füzeler ile sınırlandırılmıştır.

* ANTİ TANK FÜZELERİ
* HAVA SAVUNMA FÜZELERİ
* DİĞER FÜZELER
* Detaylı Bilgi Bulunmayan Projeler
* Konsept
* Söylenti ve Olasılıklar
* Tarihsel Notlar
* İhracat Başarıları

yakusha

#1
ANTİ TANK FÜZELERİ

CİRİT / Lazer Güdümlü Füze - Roketsan

CİRİT 2.75" Lazer Güdümlü Füze, taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli ve maliyet etkin bir çözümdür. Yeni nesil bir füze olan CİRİT, 2.75" güdümsüz roketler ile güdümlü tanksavar füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla tasarlanmıştır. (Roketsan)

70mm çap, 1.9m boy, 15kg tüpsüz ağırlık değerlerine sahiptir. 1.5km min., 8km max. menzile erişebilmektedir. Terminal safhada yarı aktif lazer arayıcı başlık ile güdümlenmektedir. Hava, Kara ve Deniz platformlarına entegre edilebilmektedir.

Tübitak-SAGE tarafından Cingöz Projesi olarak isimlendirildiği de olmuştur. (Ömer Çay)

Cirit Blok II - Roketsan

Cirit füzesinin yenilenmiş sürümü olup henüz geliştirme aşamasındadır. (defenceturk.net)





MIZRAK FÜZE AİLESİ

UMTAS / Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi - Roketsan

UMTAS, taarruz helikopterlerinden kullanım için geliştirilen bir tanksavar füze sistemidir. Üzerinde barındırdığı yüksek teknoloji ile modern savaş alanındaki tüm zırhlı tehditlere karşı etkilidir. UMTAS, helikopter platformlarının yanı sıra diğer hava, kara ve deniz platformlarından kullanıma uygun özellikte bir sistemdir. (Roketsan)

160mm çap, 1.8 m boy, 37.5 kg ağırlık değerlerine sahiptir. 500m min., 8000m max menzile erişebilmektedir. Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı ve RF Veri Bağı ile güdümlenmekte olup reaktif korumalı zırhlara karşı etkili tandem harp başlığı taşımaktadır. MIZRAK-U olarak isimlendirildiği de olmuştur.

UMTAS füzesi DzKK tarafından Temren olarak isimlendirilmektedir (Yusuf Akbaba)



L-UMTAS - Roketsan

L-UMTAS taarruz helikopterlerinden kullanım için geliştirilen bir tanksavar füzesidir. Üzerinde barındırdığı yüksek teknoloji ile modern savaş alanındaki tüm zırhlı tehditlere karşı etkilidir. Kalifikasyon çalışmaları tamamlanan L-UMTAS, 2016 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiştir. (Roketsan)

UMTAS füzesinin lazer güdümlü versiyonu olup MIZRAK-L ve UMTAS-L olarak isimlendirildiği de olmuştur.

UMTAS füzesi DzKK tarafından Temren olarak isimlendirilmektedir (Yusuf Akbaba)



OMTAS / Orta Menzilli Tanksavar Füzesi - Roketsan

OMTAS üzerinde barındırdığı yüksek teknoloji ile modern savaş alanındaki tüm zırhlı tehditlere karşı etkili orta menzilli tanksavar silah sistemidir. (Roketsan)

160mm çap, 1.8 m boy, 36 kg ağırlık değerlerine sahiptir. 200m min., 4000m max menzile erişebilmektedir. Kızılötesi Arayıcı Başlık ile güdümlenmekte olup hafif zırhlı/zırhsız araçlar, silahlı birliklere karşı etkilidir. At-unut ve At-Güncelle modunda kullanılabilmektedir. Kara platformlarına entegrasyon seçeneği de sunulmaktadır. MIZRAK-O olarak isimlendirildiği de olmuştur.



KARAOK - Roketsan

25 kg'dan az bir ağırlığa sahip, 110 cm uzunluğunda ve 125mm çapında bir füzedir. 2.5km menzil içindeki hafif zırhlı araçlara, zırhsız araçlara ve silahlı birliklere karşı kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Doğrudan vuruş veya üstten vuruş yeteneklerine sahiptir. (Milli Savunma)

KMTAS, MIZRAK-K, TEKAT olarak isimlendirildiği de olmuştur. Henüz geliştirme aşamasındadır.



TANOK 120 : Namludan Fırlatılan Tanksavar Füzesi - Roketsan

120 mm çapa, 984mm uzunluğa, 11 kg ağırlığa ve 1-6 km menzile sahiptir. Yarıaktif lazer arayıcı başlık ve zırh delici tandem harp başlığı ile ağır ve hafif zırhlı araçlara karşı kullanılabilmektedir. Tank namlularından olduğu kadar kara araçlarından da ateşlenmesi mümkündür. (Roketsan)


yakusha

#2
Hava Savunma Füzeleri

HİSAR FÜZE AİLESİ

Hava Savunma Füze Ailesidir.

HİSAR-A+ / Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesi - Roketsan

Hisar-A, IIR güdümlü bir füze olup 8 Km irtifaya ve 15km menzile ulaşabilmektedir. 4m uzunluğa, 230kg ağırlığa sahiptir. (defencehub.live, AA)

Yüksek infilaklı parçacık etkinlikli harp başlığına sahip olup Savaş Uçakları, Helikopterler, İnsansız Hava Araçları ve Seyir Füzelerine karşı kullanılmaktadır. (Roketsan)



HİSAR-O / Orta İrtifa Hava Savunma Füzesi - Roketsan

Hisar-O, IIR güdümlü bir füze olup 15 Km irtifaya ve 25km menzile ulaşabilmektedir. 4,5m uzunluğa, 300kg ağırlığa sahiptir. (defencehub.live)

Yüksek infilaklı parçacık etkinlikli harp başlığına sahip olup Savaş Uçakları, Helikopterler, İnsansız Hava Araçları ve Seyir Füzelerine karşı kullanılmaktadır. (Roketsan)

Kimi kaynaklarda menzil 30 km olarak iddia edilmiştir. (söylenti)


yakusha

#3
DİĞER FÜZELER

GÖKTUĞ FÜZE AİLESİ

IR ve Radar güdümlü versiyonları bulunan Hava-Hava füzesi ailesidir. (Ömer Çay)



Gökdoğan BVR / Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi - Tübitak Sage

Gökdoğan, uzun menzilli, katı-hal aktif radar arayıcı başlık teknolojisi ile donatılmış, at-unut özellikli görüş ötesi hava-hava füzesidir. Veribağı ile hedef bilgisi güncelleme, her açıdan atış ve birden fazla hedefe kilitlenebilme ve atıldıktan sonra kilitlenebilme yeteneklerine sahiptir. (Tübitak Sage)



Bozdoğan / Görüş İçi Hava Füzesi - Tübitak Sage

Bozdağan, kısa menzilli, yüksek çözünürlüklü kızıl ötesi arayıcı başlığa sahip, her açıtan atış yeteneğine sahip bir görüş içi hava-hava füzesidir. (Tübitak Sage)





Yerli Manpads - Roketsan

PORSAV olarak da bilinen Yerli Manpads tam otomatik at ve unut tipi bir füze olup iki kademeli (booster ve seyir motoru) katı yakıtlı roket motoruna ve Aselsan üretimi IRR türü arayıcı başlığa sahiptir. 4km irtifaya ve 6km üstü menzilde etkili olması beklenmektedir. Füzenin 3kg sınıfı yüksek infilaklı ve tungsten destekli başlık ile donatıldığı düşünülmektedir. (İbrahim Sünnetçi)

İlk defa 2020 yılında Sungur sistemi ile birlikte kamuoyuna sunulmuştur.



CİDA Füzesi - Roketsan

90 mm çapa, 1 m uzunluğa, 7.5 kg ağırlığa ve 50 - 750 m menzile sahiptir. Yarı aktif lazer arayıcı başlık ve çeşitli harp başlıklarıyla donatılabilmektedir. (Roketsan)



Mete Füzesi - Roketsan

40 mm çapa, 50 cm uzunluğa, 1 kg ağırlığa ve 1000 m menzile sahiptir. Yarı aktif lazer arayıcı başlığa sahip olup mini insansız hava araçlarından, insanlı-insansız kara araçlarından ve bombaatar silahlarından atılabilmektedir. (Roketsan)

Yatağan olarak da adlandırıldığı olmuştur.


yakusha

#4
Detaylı Bilgi Bulunmayan Projeler

ORTA-KISA Menzilli Füze

Roketsan ve SAAB kısa ve orta menzilli Antitank Füze Sistemleri arasındaki boşluğu dolduracak yeni bir füze üstüne çalışıyor. (Roketsan)



SAPAN / Kısa Menzilli Yakın Hava Savunma Füzesi

RAM benzeri bir kısa menzilli yakın hava savunma füzesidir. (Ömer Çay)

Aselsan, Tubitak ve Reketsan SeaRAM dengi Anti-Ship füze sistemi üstünde çalışmaktadır. (STM)


AKBABA / Anti Radyasyon Füzesi

Kara konuşlu radar hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlanmakta olan bir Anti Radyasyon füzesidir. (Ömer Çay)

AGM-88A/B HARM Anti-Radyasyon Füzelerini desteklemek üzere Milli Anti-Radyasyon Füzesi Geliştirme Projesi [AKBABA] çalışmaları yürütülmektedir. Bu aşamada AKBABA Projesi ile ilgili elimizdeki tek bilgi füzede TüBiTAK desteği ile Aselsan tarafından geliştirilmekte olan Ku-Bant, faz dizinli [Phased Array] anten ve AESA radar yapısına sahip hava-yer konfigürasyonundaki RF Arayıcı Başlık'ın kullanılacağıdır.

AKBABA Milli Anti Radyasyon Füzesi için geliştirilen Ku-Bant RF Arayıcı Başlığın aktif/pasif çalışma kabiliyetine sahip olduğunu değerlendirmekteyiz. Aktifte normal bir radar gibi çalışma söz konusu iken, pasifte EH sistemlerinin almaçlarına benzer çalışma söz konusu. Böylece tehdit radarların konumu pasif modda her hangi bir yayın yapmadan belli mesafelerden hassas bir biçimde tespit edilebilecektir. (İbrahim Sünnetçi)



HİSAR-U / Uzun Menzilli Hava Savunma Füzesi - Roketsan

Radar güdümlü uzun menzilli bir füzedir. Geliştirme çalışmaları devam etmektedir. 20km üstü irtifalara çıkabilmesi ve 100-150km menzile sahip olması beklenmektedir. IIR-RF başlık taşıması muhtemeldir. (defencehub.live)

HİSAR NOKTA / Roketsan

Eskiyen Hawk sistemlerinin yerini alması amacıyla başlatılmış RF-IIR güdümlü 20 km irtifa ve 40/50 km menzile sahip olması beklenen çalışmaları başlatılmış bir hava savunma füzesidir. (Ömer Çay, SSB, defencehub.live)

HİSAR-RF / Roketsan

HİSAR-RF Füzesi, HİSAR-O Füzesi ile hemen hemen aynı fiziksel yapıda bir füzedir. Radar arayıcı başlık kullanan HİSAR-RF Füzesi'nin, soğutmalı görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlık (IIR) kullanan ve atmosferik şartların getirdiği ısınma sorunundan ötürü menzilinde birtakım sınırlar bulunan HİSAR-O Füzesi'ne göre daha yüksek menzile sahip olacağı tahmin edilmektedir. HİSAR-RF Füzesi'nin radar arayıcı başlığı, ASELSAN tarafından GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi Arayıcı Başlığı'ndan elde edilen tecrübeler ile geliştirilmiştir (savunmasanayist.com)

HİSAR ÜS LİMAN / Roketsan

Hisar füzesinin Üs ve liman bölgelerinin korunmasında yönelik bir sürümü olması beklenmektedir. (Ömer Çay)

HİSAR-D

Hisar füzelerinin deniz versiyonu olması ve ESSM füzelerinin yerini alması beklenmektedir. (Ömer Çay)

G40 - Tübitak

Gökdoğan füzesinin satıhtan fırlatılan modeli olan G-40 ile ilgili çalışmalar, 40 kilometre menzil ve 40 bin feet irtifa hedefiyle sürdürülmektedir. (savunmasanayist.com)

G60 - Tübitak

60 km menzil hedeflendiğini varsaydığımız Tübitak füze geliştirme projesidir. Hakkında net bir bilgi yoktur. (İbrahim Sünnetçi)

yakusha

#5
Konsept Çalışmaları

KUZGUN Ürün Ailesi - Tübitak

Kuzgun-KY (Katı Yakıt) - Tübitak



Kuzgun-TJ (Turbojet) - Tübitak



Kuzgun-S (Süzülen) - Tübitak



Tübitak Sage projesi olup itkili ve itkisiz iki ana kategoride farklı harp başlıkları ve güdüm sistemleri ile donatılacak ve bu sayede dokuza yakın varyanta sahip olacaktır. (C4 Defence)



GÖKHAN / Ramjet İtkili Füze - Tübitak

Henüz geliştirme aşamasında olduğu bilinmektedir. (Tübitak)


(görsel temsilidir)



HİSAR G / Roketsan

SSB tarafından Göktuğ mühimmatlı Hisar füzesi olarak tanımlanmaktadır. (SSB)

İsrail ürünü SPYDER füzesi gibi bir çalışma olabilir. (Ömer Çay)

HİSAR G+ / Roketsan

Hisar G konsept tasarımının daha gelişmiş bir versiyonu olması beklenmektedir. (SSB)

İsrail ürünü SPYDER-ER füzesi gibi bir çalışma olabilir. (Ömer Çay)

HİSAR O+ / Roketsan

Hisar-O füzesinin daha gelişmiş bir versiyonu olması beklenmektedir. Radar güdümlü versiyonu olabilir. (SSB, Ömer Çay)

yakusha

#6
Söylentiler, Olasılıklar

Akdoğan Füzesi - Tübitak

Özellikle İHA'lar tarafından kullanılmak üzere geliştirilmekte olan mini hava-hava füzesidir. (defenceturk.net)

TEMREN Füzesi - Roketsan

Temren yeni bir füze değil. Umtas fuzesini deniz kuvvetleri TEMREN diye adlandırıyor. (Yusuf Akbaba) Mızrak füzesinin deniz araçları için özelleştirilmiş bir versiyonu olabilir. (İbrahim Sünnetci)

UMTAS-ER - Roketsan

UMTAS-ER/MIZRAK-ER/MIZRAK-D, Umtas füzesinin 12-16km menzilli bir türevi olabilir. (Ömer Çay)

MIZRAK-D - Roketsan

UMTAS füzesinin deniz versiyonu olarak geliştirilmektedir. Blok-I, Hellfire dengi iken, Blok-II Penguin ve Maverick eşdeğeri olacaktır. (defencehub.live)

TV Güdümlü Füze - Roketsan

Popoye füzesine benzer TV güdümlü bir füzenin Roketsan tarafından geliştirildiği iddia edilmektedir. (Ömer Çay)



Göktuğ / Kara Hava Füzesi - Tübitak Sage

Kara ve deniz kuvvetlerinin kullanımı için Göktuğ füzesinin yüzeyden atılan bir versiyonu da geliştiriliyor olabilir. (Ömer Çay)

ŞAHİN / Hava-Hava füzesi - Tübitak Sage

Kısa menzilli hava hava füzesi olup AIM-9X ve ASRAAM ile benzer özelliklerde olması beklenmektedir. (Ömer Çay)



SPEAR-3 Tarzı Bir Füze

Penguin füzelerinin yerini almak üzere Roketsan tarafından üzerinde çalışmakta olduğu ifade edilmiştir (İbrahim Sünnetçi)

Tozkoparan Füzesi - Tübitak

Katmanlı hava savunma konseptinin bir parçasıdır. Daha kısa menzilli fakat daha çevik bir füze olması hedeflenmektedir. (Tübitak)

yakusha

#7
Tarihsel Notlar

ORDOT Projesi - Ordu Donatım

1960'lı yıllarda başlatılmış ama seri üretime geçmemiş bir güdümlü antitank füzesi projesidir. SS-11 Cobra füzeleri ile aynı aynı işlevi yerine getirmek amacıyla başlatılmıştır. (Makine Hikayeleri)

ERYX Antitank Füzesi Üretimi - MKEK

2500 ERYX füzesi ve 500 atıcı MBDA lisansı altında 90'lı yılların sonunda üretilmiştir. (Ömer Çay)

RAPIER Füzesi Üretimi

İngiliz Kara ve Hava Kuvvetleri için 1.500 adet Rapier Mk-IIB füzesi nihai montajı Roketsan tesislerinde yapılacak şekilde, Aselsan, Kalekalıp, Roketsan tarafından imal edilmiştir. (wikipedia, Ömer Çay)

Stinger Füzesi Üretimi

Stinger Blok-I füzesi Roketsan tesislerinde Avrupa Stinger konsorsiyumu çerçevesinde üretilmiştir. (Ömer Çay)

USMC / Roketsan Ortak Projesi

Detayları bilinmeyen bir roket projesi 2000'li yılların ilk yarısında USMC tarafından Roketsan ile ortak üretilmek istenmiş olabilir. MPIM/SRAW projesi ile ilintili olabilir. (Ömer Çay)

yakusha

#8
İhracat Başarıları

Roketsan üretimi Cirit füzesi Birleşik Arap Emirlikleri tarafından tercih edilmiş olup 2000 adet füzenin teslim edildiği belirtilmektedir. (SIPRI)

yakusha

#9
Değişiklik Tarihçesi:

01.06.2018 - Tarihsel notlar eklendi.
10.01.2018 - SPEAR-3 Tarzı Bir Füze için İbrahim Sünnetçi notu eklendi.
17.01.2019 - Kargı ve Akbaba için İbrahim Sünnetçi notları eklendi.
05.02.2020 - Gökdoğan ve Bozdoğan bilgileri Tübitak Sage sitesinden güncellendi.
03.04.2020 - Tanok, Cida, Yatağan füzeleri eklendi.
24.06.2020 - Orta Menzilli Gemisavar Füzesi ve Akdoğan füzesiyle ilgili söylentiler eklendi.
01.07.2020 - Porsav füzesi görseli ve açıklaması güncellendi.
21.11.2020 - Hisar-RF maddesi eklendi.
24.11.2020 - Unutulan G-40 maddesi eklendi.
25.12.2020 - Hisar A ve Hisar O maddeleri elden geçirildi.
16.05.2021 - Tozkoporan füzesi hakkında ilk defa giriş yapıldı.
22.05.2021 - Akdoğan füzesi bilgileri güncellendi.
03.07.2021 - Gökhan füzesi isim olarak girildi.
09.08.2021 - G60 maddesi eklendi.
14.09.2021 - İDEF 2021 sonrası gözden geçirildi. İhracat Başarıları kısmı eklendi.

yakusha