5) Türk Savunma Sanayi: Deniz Araçları İçin Silah Sistemleri

Başlatan yakusha, Ksm 26, 2017, 07:42 ÖS

« önceki - sonraki »

yakusha

Türk Savunma Sanayi: Deniz Araçları İçin Silah Sistemleri

Bu makalenin konusu Türk Savunma Sanayi: Deniz Araçları İçin Silah Sistemleri ile sınırlandırılmıştır.

* TORPİDO VE TORPİDO FIRLATICI SİSTEMLER
* FÜZE VE ROKET FIRLATICI SİSTEMLER
* UZAKTAN KUMANDALI SİLAH SİSTEMLERİ
* Diğer Sistemler
* Kavramsal Tasarımlar, Söylentiler ve Olasılıklar
* Tarihsel Notlar
* İhracat Başarıları

yakusha

TORPİDO VE TORPİDO FIRLATICI SİSTEMLER

AKYA / Ağır Torpido - Roketsan

Toplam uzunluğu 7 metre olan AKYA; 533 milimetre çapa, 350+ kilogram harp başlığı ağırlığına, 1200 kilogram toplam ağırlığa, 50+km menzile, 45+ knot hıza ve uyumlu deniz sonarına sahiptir. (savunmasanayist.com, mavivatan.net)



ORKA / Hafif Torpido - Roketsan

ORKA, su üstü gemilerinde mevcut torpido kovanlarından, helikopter ve deniz karakol uçaklarından atılabilecek yapıda bir hafif torpidodur. İlk defa İdef 2017 fuarında sergilenmiş olup henüz geliştirme aşamasındadır. Menzilinin 25+ km olması beklenmektedir. (savunmasanayist.com)



TORK / Torpido Karşı Savunma Torpidosu - Aselsan

TORK özellikle deniz gücünde stratejik öneme haiz su üstü gemilerinin torpidolara karşı savunulması amacıyla icra edilecek torpido karşı tedbir harekatında, tehdit torpidolarının fiziksel olarak imha edilmesi veya görev yapamayacak hale getirilmesi amacıyla kullanılan bir savunma torpidosudur. İlk defa İdef 2015 fuarında sergilenmiş olup henüz geliştirme aşamasındadır.

İlk atış denemeleri 2018 yılı içinde yapılmıştır. (Turan Oğuz)


yakusha

FÜZE VE ROKET FIRLATICI SİSTEMLER

MILAS / LMM - Füze Fırlatma Sistemi - Aselsan

LMM Füze Atıcı Sistemi; kritik üs, liman ve stratejik-ekonomik tesisler çevresindeki sularda devriye görevini icra eden hızlı ve yüksek manevra yeteneğine sahip deniz platformlarında, asimetrik deniz tehditlerine karşı kullanılmak üzere tasarlanan ve "Laser Beam Riding" tekniği ile güdülen LMM füzesinin atılması ve güdülmesi için tasarlanan silah sistemidir. Sistem, farklı deniz platformlarına kolay entegre edilebilen ve farklı büyüklük ve yapıdaki deniz hedeflerine karşı 6000m menzilde savunma/taarruz imkanı veren hafif ve modüler bir sistemdir. Sistem, üzerinde STAMP sistemi takılı bulunan deniz platformları için STAMP ile entegre çalışabileceği gibi, tek başına da çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. (Aselsan)

Son versiyonu THALES tarafından tasarlanan ve üretilen 4 atışa hazır LMM veya STARStreak füzesi taşımaktadır.



8'li lançer ile donatılmış sürümü de geliştirilmiştir.



İlk sürümü 4'lü lançer ile donatılmış olarak sergilenmiştir



Denizaltı Savunma Harbi (DSH) Roketi Atıcı Sistemi - Aselsan

DSH Roketi Atıcı Sistemi özellikle kıyıya yakın sularda Denizaltı Savunma Harbi (DSH) icra eden hafif suüstü unsurları tarafından denizaltılara karşı kullanılmak üzere geliştirilmiş hafif ve kompakt yapısı sayesinde her tip su üstü platformuna kolaylıkla entegre edilebilecek etkinliği yüksek bir sistemdir. Ayrıca sualtından yaklaşan asimetrik tehditlere karşı veya üs ve limanların denizaltı savunması maksadıyla sabit veya mobil olarak karaya konuşlandırılabilir. DSH Roketi ve Atıcı Sistemi Geliştirme Projesi ASELSAN ve ROKETSAN tarafından birlikte yürütülmektedir. DSH Roketi ROKETSAN; Atıcı Sistem ise ASELSAN tarafından geliştirilmiştir. (Aselsan)





Atmaca Füzesi

Bkz Türk Savunma Sanayi: Balistik Füzeler ve Seyir Füzeleri makalesi.

Orta Menzilli Gemisavar Füzesi

Bkz Türk Savunma Sanayi: Balistik Füzeler ve Seyir Füzeleri makalesi.

Diğer geliştirme aşamasındaki sistemler

Bakınız Türk Savunma Sanayi: Füze ve ÇNRA Sistemleri makalesi Deniz Sistemleri maddesi.

yakusha

UZAKTAN KUMANDALI SİLAH SİSTEMLERİ

STAMP-2 - Aselsan

STAMP-2, STAMP sisteminin yeni versiyonudur. Gelişmiş kullanıcı arayüzleri ve eğitim simülatörüne sahip kompakt ve hafif bir sistemdir. Güverte altından mühimmat besleme imkanı sayesinde, gemi personeli karşı atışa maruz kalmadan gemi içerisinden sisteme mühimmat yükleyebilmektedir. Yan ve yükseliş eksende bağımsız hareket yeteneğine sahip Hassas Stabilize Yönlendirici (HSY) sisteme entegre edilmiştir. HSY, kullanıcıya bağımsız gözetleme yeteneği kazandırmakta ve uzak mesafelerde nişan alma yeteneğini arttırmaktadır. 7.62 mm, 12.7 mm makinalı tüfek, 40 mm Bombaatar ve 12.7mm NSV (Rus orijinli) silah takılabilmektedir. (Aselsan)



STAMP - Aselsan

Farklı ülkelerin performans gereklerine uyumlu STAMP sistemi, deniz koşullarına uygun olarak geliştirilmiştir. STAMP sistemi, asimetrik tehditlere karşı etkilidir. Farklı tür ve sınıfta deniz araçlarına monte edilebilecek şekilde tasarlanmıştır. (Aselsan)



STAMP-G - Aselsan

STAMP-G sistemi, kalifiye STAMP sisteminin farklı bir versiyonudur. Farklı donanmaların taleplerini karşılayacak şekilde etkili atış gücüne sahip üç namlulu 12.7mm GAU-19/A Gatling silahı STAMP-G sistemine entegre edilmiştir. (Aselsan)



STAMP-L - Aselsan

STAMP-L, Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri ailesinin yeni bir versiyonudur. Termal Kamera, Gündüz Görüş Kamerası ve Lazer Mesafe Ölçer sensörlerinden oluşan birleşik Elektro-optik Suit sisteme entegre edilmiştir. (Aselsan)





30MM MUHAFIZ - Aselsan

MUHAFIZ, 30mm MK44 silahının takılabildiği Uzaktan Komutalı Silah Sistemidir. MUHAFIZ sistemine yan ve yükseliş eksende hareket edebilen Hassas Stabilize Yönlendirici (HSY) entegre edilmiştir. HSY, kullanıcıya bağımsız gözetleme yeteneği kazandırmakta ve sistemin uzak mesafelerde nişan alma yeteneğini arttırmaktadır. Silah çift yönlü mühimmat besleme yeteneğine sahiptir. (Aselsan)



30MM MUHAFIZ + LMM - Aselsan

MUHAFIZ, silah sisteminin Thales üretimi LMM füzesi entegre edilmiş versiyonu olup ilk defa İdef 2015 fuarında sergilenmiştir. Hakkında detaylı bilgi bulunmamaktadır.



25MM STOP - Aselsan

STOP, 25mm topun takılabildiği deniz platformlarına uygun bir silah sistemidir. Savaş gemileri, sahil güvenlik ve karakol botları, çıkarma gemileri ve diğer gemilere takılabilen hafif, çok yönlü ve etkili bir sistemdir. Silah çift yönlü mühimmat besleme yeteneğine sahiptir. Yan ve yükseliş eksende bağımsız hareket kabiliyetine sahip Hassas Stabilize Yönlendirici opsiyonel olarak sisteme entegre edilmektedir. (Aselsan)


yakusha

YAKIN HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ (CIWS)

Yerli CIWS - MKE A.Ş.

20x102 mm 6 namlulu döner silah ve 1500 adet kapasiteli mühimmat besleme biriminden oluşmaktadır. Kullanılan radar hakkında henüz bilgi bulunmamaktadır. (defenceturk.net)



Gökdeniz - Aselsan

Gökdeniz YHSS; 35 mm'lik çift otomatik topa sahip olup, Aselsan tarafından geliştirilen 35mm parçacıklı mühimmat (ATOM) ile birlikte, üzerinde konuşlu buluduğu gemiyi hedef alan anti-gemi füzeleri ve helikopterler, uçaklar, insansız  hava araçları ve su üstü araçları gibi tehditlerini bertaraf etmek üzere geliştirilmiş bir Yakın Hava Savunma Sistemidir. Sistem, sahip olduğu Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması ile parçacıklı mühimmat ve klasik tahrip (HEI) mühimmatının aynı anda yüklenmesine ve hedef tipine uygun olarak istenen mühimmatın seçilmesine olanak sağlamaktadır. (Aselsan)

Atış Kontrol Radarı ve E/O algılayıcıları barındıran Entegre Takip Platformu ile hassas hedef takibi yapabilmekte, Otonom veya Savaş Yönetim Sistemi'ne entegre operasyon yapabilmektedir. 3-B Arama Radarı seçeneği opsiyonel olarak sunulmaktadır.

Korkut-D olarak adlandırıldığı da olmuştur.





yakusha

Diğer Sistemler

LSS-D / Lazer Savunma Sistemi - Aselsan

Bkz Türk Savunma Sanayi: Geleceğin Silahları makalesi.

76mm Deniz Topu - MKE A.Ş

Bkz Türk Savunma Sanayi: Toplar, Obüsler, Havanlar, Bombaatarlar makalesi.

yakusha

Kavramsal Tasarımlar, Söylentiler ve Olasılıklar

Çok Maksatlı Deniz Topu - Aselsan

İlk defa İDEF 2021 fuarında sergilenmiş olup hakkında detay bilgi bulunmamaktadır.



GÖKDENİZ ER / Yakın Hava Savunma Sistemi - Aselsan

İlk defa İDEF 2021 fuarında model olarak sergilenmiş olup hakkında detay bilgi bulunmamaktadır.



Levent / Yakın Hava Savunma Sistemi - Roketsan

İlk defa İDEF 2021 fuarında model olarak sergilenmiştir. Sistemin, geminin üzerindeki elektro-optik ve radar sistemlerini kullanan ve kendi üzerindeki radar ve elektro-optik sistemleri kullanarak otonom olarak hedefine yönelen iki sürümünün olması planlanmaktadır. (savunmasanayist.com)

Sistem için Sungur füzesi üstünden yeni bir füzenin geliştirilmesi beklenmektedir.





Süper Kavitasyon ve Hibrit Süper Kavitasyon Torpidoları

Geliştirme aşamasında olduğu söylenmektedir. (Ömer Çay)

Uzun Menzilli Sürü Torpidolar

Geliştirme aşamasında olduğu söylenmektedir. (Ömer Çay)

yakusha

Tarihsel Notlar

BORA / Hava Savunma Füze Fırlatma Sistemi - Aselsan

Deniz platformlarının hava savunmasına yönelik olarak geliştirilmiş olan BORA çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tün fonksiyonları bilgisayar tarafından kontrol edilen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemidir. Stinger füzesinin yanı sıra, farklı füzelerin de entegre edilebileceği Sistem, deniz koşullarında görev yapabilecek şekilde tasarlanmıştır. (Aselsan)



Naval Umtas - Aselsan

4 adet Umtas fuzesi ile donatılmış olarak ilk defa İdef 2011 fuarında sergilenmiştir. Hakkında detaylı bilgi bulunmamaktadır.





YAK-D / Yüksel Atış Kulesi Deniz - Yüksel Savunma

Yak, zırhlı araç platformları için 12,7 mm stabilize makineli tüfek platformunun deniz araçları için geliştirilmiş versiyonudur. 12,7 mm makineli tüfekten başka 40 mm bomba atar da monte edilebilmektedir. Ürünün güncel durumu hakkında bilgi bulunmamaktadır.


yakusha

İHRACAT BAŞARILARI

GÖKDENİZ YHSS Türkmenistan tarafından C92 korvetlerinde kullanılmak üzere tercih edilmiştir. (basın)





ASELSAN üretimi MUHAFIZ sistemi MALEZYA tarafından tercih edilmiştir. (Aselsan)



ASELSAN üretimi MUHAFIZ sistemi FİLİPİNLER tarafından tercih edilmiştir. (Turan Oğuz)



ASELSAN üretimi MUHAFIZ sistemi KATAR tarafından birden çok defa, UKSS sistemi olarak tercih edilmiştir. (Aselsan, defenceturk.net, mavivatan.net)



ASELSAN üretimi MUHAFIZ sistemi HIRVATİSTAN tarafından tercih edilmiştir. (Aselsan)

ASELSAN üretimi MUHAFIZ sisteminin ENDONEZYA tarafından tercih edildiği iddia edilmiştir. (Görüntü Bulunamadı)



Aselsan üretimi Stamp sistemleri çeşitli ülkeler tarafından tercih edilmiştir. Detaylı ülke kaydı tutulamamıştır. (SU)

yakusha

Değişiklik Tarihçesi

20.06.2018 - Akya görseli güncellendi.
23.06.2018 - Tarihsel Notlar ve Detaylı Bilgi bulunmayanlar kategorileri eklendi. Naval Umtas maddesi eklendi.
27.02.2018 - Korkut-D maddesi görsel ve bilgileri güncellendi.
28.04.2019 - İç sıralama yeniden düzenlendi ve 3 sistem tarihsel olarak işaretlendi.
22.07.2020 - Atmaca ve Orta Menzilli Gemisavar Füzesi için dipnotlar eklendi.
17.01.2021 - Akya metni güncellendi.
09.05.2021 - Akya menzil bilgisi güncellendi.
13.08.2021 - Yerli CIWS kavramsal tasarımlar arasına eklendi.
10.09.2021 - İDEF 2021 fuarı sonrası genel gözden geçirme yapıldı. İhracat Başarıları maddesi eklendi.