1) Türk Savunma Sanayi: Paletli Zırhlı Araçlar

Başlatan yakusha, Ksm 26, 2017, 07:30 ÖS

« önceki - sonraki »

yakusha

Türk Savunma Sanayi: Paletli Kara Araçları

Bu makalenin konusu Türk Savunma Sanayi: Paletli Zırhlı Araçlar ile sınırlandırılmıştır.

* TANK
* ZMA
* DİĞER ARAÇLAR
* MODERNİZASYON
* İHRACAT BAŞARILARI

yakusha

#1
TANK

ALTAY AMT / Ana Muharebe Tankı - SSB, BMC, OTOKAR

Türkiye'nin Tank ihtiyacını yerli olarak sağlanması amacıyla, çeşitli teknoloji transferleri ile birlikte Otokar tarafından, tüm hakları SSB ve Savunma Bakanlığına ait olacak şekilde geliştirdiği Ana Muharebe Tankıdır. 2018 kasım ayında, 250 adet tanka yönelik seri üretim için BMC firması seçilmiştir.

* 40 adet tankın T1 konfigürasyonunda Aselsan Akkor sistemi ve Roketsan İlave Zırh Birimleri ile üretilmesi planlanmıştır.
* 210 adetlik T2 konfigürasyonu için tank üstünde Gelişmiş zırh sistemi, tecrit edilmiş gövde mühimmat konfigürasyonu, lazer güdümlü tank topu atış yeteneği, mürettebat eğitim modu, mobil gizleme ağı ve iz yönetimi planlanmaktadır.
* Sayısı belirsiz gelecek nesil T3 konfigürasyonunda ise insansız kule sistemi kullanılması hedeflenmektedir. (SSB)



KAPLAN / Orta Tank - FNSS

FNSS ve PT Pindad Endonezya firmasının, Endonezyanın tank ihtiyacı için birlikte geliştirdiği orta ağırlıkta tank çözümüdür. İlk defa İdef 2017 fuarında CMI firması tarafından geliştirilen Cockerill 3105 kulesi ile sergilenmiştir. 3 mürettebat (komutan, silahçı ve sürücü) tarafından idare edilmektedir. Kule otomatik yükleyiciye sahip olup 2 mürettebat tarafından idare edilmekte; 105 mm NATO mühimmatlarını ve Falarick toptan fırlatılan antitank füzesini ateşleyebilmektedir.



TULPAR HAFİF TANK  / TULPAR LT - Otokar

İlk defa Eurosatory 2018 fuarında CMI firması tarafından geliştirilen Cockerill 3105 kulesi ile sergilenmiştir. 3 mürettebat (komutan, silahçı ve sürücü) tarafından idare edilen tank ilave iki personel daha taşıyabilmektedir. Kule otomatik yükleyiciye sahip olup 2 mürettebat tarafından idare edilmekte; 105 mm NATO mühimmatlarını ve Falarick toptan fırlatılan antitank füzesini ateşleyebilmektedir.


yakusha

#2
ZMA

KAPLAN YN-ZMA / Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Aracı - FNSS

KAPLAN YN-ZMA, küçük ve orta kalibre başta olmak üzere 120 mm'lik insanlı ve insansız kule sistemlerinin entegre edilebildiği, yüksek hareket kabiliyeti ve büyüme potansiyeli sadece bugünü değil geleceği de dikkate alarak tasarlanan modüler bir araçtır. Başta zırhlı muharebe aracı olmak üzere zırhlı personel taşıyıcı, komuta aracı, kurtarma aracı, havan aracı, istihkam keşif aracı, ambulans gibi çok çeşitli görevleri yerine getirecek şekilde modüler bir tasarıma sahip bir araç ailesidir. (FNSS)



KAPLAN STA / Yeni Nesil: Hafif Zırhlı Muharebe Aracı - FNSS

KAPLAN STA; muhabere ağırlığına bağlı olarak 21 Bg/ton güç ağırlık oranında, otomatik şanzımanlı, ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip yeni nesil zırhlı muharebe aracıdır. Paletli, 5 yol tekerlekli ve düşük siluetli KAPLAN STA, soğuk ve sıcak iklim koşullarına dayanıklı, çamurlu/engebeli arazilerde, asfalt veya stabilize yollarda yüksek hızlı hareket yeteneğine sahiptir. Gelişmiş süspansiyon palet sistemi araçta oluşan titreşimi azaltmaya ve yol tutuşunu arttırmaya yönelik olarak tasarlanmıştır. (FNSS)

Bir dönem KAPLAN 10 olarak isimlendirildiği de olmuştur.



ZAHA / Zırhlı Amfibik Hücum Aracı - FNSS

Ür-Ge Sözleşmesi Mart, 2017'de İmzalandı. TCG Anadolu LHD gemisinde kullanılmak üzere 27 adet sipariş verilmiştir. Henüz geliştirme aşamasında olup IDEF 2019 fuarında sergilenmiştir. Çıkartma harekatlarında, kıyıya yanaşan havuzlu çıkarma gemilerinden denize inebilmekte ve aradaki mesafeyi yüksek süratle kat ederek, birliklerin koruma altında ve ateş desteği ile kısa zamanda karaya çıkmasını sağlamaktadır. (FNSS)

12.7 mm MT ve 40 mm Otomatik Bomba Atar barındıran uzaktan komutalı silah kulesi ile silahlandırılmıştır.





ZPTP / Zırplı Paletli Tayışıcı Platform - FNSS

ZPTP balistik ve mayın korumasına sahiptir. Araç konfigürasyonu, kullanıcının operasyonel ihtiyaçlarına göre tasarlanabilmektedir. Hava savunma, komuta kontrol, büyük ölçüdeki mobil radar, topçu ateş destek, lojistik destek, mühimmat taşıyıcı, kundağı motorlu topçu ve füze sistemleri için ideal platformdur. ZPTP; Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, KORKUT ve HİSAR projeleri kapsamında Hava Savunma Sistemi platformu olarak tercih edilmiştir. (FNSS)

Korkut ve ZMA-30 / ACV-30 olarak isimlendirildiği de olmuştur.





AKINCI ZMA / Zırhlı Muharebe Aracı - FNSS

Malezya için 259 adet paletli Zırhlı Muharebe Aracı (Malezya'da ADNAN adıyla biliniyor) ve 8 adet 120mm Havan Taşıyıcı araç FNSS tarafından üretilerek teslim edilmiştir. Güney Doğu Asya ve Ortadoğu ülkelerinin Silahlı Kuvvetleri envanterinde görev yapmaktadır. ACV-S ve ACV-19 olarak da bilinmektedir.



ZMA-15 / Zırhlı Muharebe Aracı - FNSS

ACV-300 ve ACV-15 olarak da bir dönem isimlendirilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filipin Silahlı Kuvvetleri envanterlerinde görev yapmaktadır.





TULPAR / Zırhlı Muharebe Aracı - Otokar

Otokar'ın Altay tankından edindiği deneyimlerle geliştirdiği araç ilk defa İdef 2013'de sergilendi. Altay Tankı ile birlikte görev yapabilecek bir platform olarak geliştirilmiştir. 32 ton ağırlığında olup 42 tona kadar büyüme potansiyeline sahiptir.



TULPAR S / Zırhlı Muharebe Aracı - Otokar

Amfibik yeteneklere sahip bir araç olarak ilk defa İdef 2015'de sergilendi. 15 Ton ağırlığında olup farklı silah sistemlerinin entegrasyonuna uygun bir platformdur.


yakusha

#3
DİĞER ARAÇLAR

FIRTINA 2 / Kundağı Motorlu Obüs ve Mühimmat Aracı - BMC

155 mm L52 topu ile donatılmış Fırtına I aracı temel alarak geliştirilmiştir. Kule elektrik tahrikli hale getirilmiş ve yükleme tamamen otomatik hale getirilip atış hızı artırılmıştır. Yeni nesil atış kontrol sistemi, barut koşullandırma birimi, klima entegre edilmiş, bir çok donanım günümüz muharebe şartlarının gereksinimlerine uygun olarak iyileştirilmiştir. Bütün bu çalışmalar sonucunda kule sisteminde yurt dışına bağımlılık sona ermiştir. Tank Palet Fabrikasının BMC firmasına kiralanması sonrası üretim işleri BMC tarafından devralınmıştır.



T-155 FIRTINA I ve Poyraz / Kundağı Motorlu Obüs - Tank Palet Fabrikası

155 mm L52 topu ile donatılmış Fırtına I aracından TSK için 250 adet üretilmiş olur. Fırtına II için geliştirme çalışmalarına başlanmıştır.



Poyraz, Fırtına aracına mühimmat desteği sağlamak üzere, Fırtına ile aynı şase üstüne geliştirilmiş bir araçtır.



AZMİM Amfibi Zırhlı Muharebe İstihkam İş Makinesi - FNSS

Amfibik yeteneklere haiz, Kazıcı yükleyici bir araç olan AZMİM, Kunduz olarak da bilinmektedir.



yakusha

#4
MODERNİZASYON

E-Fırtına Modernizasyonu Projesi - MKE, ASFAT

AR-GE projelerinin yer aldığı panoda görüldüğü üzere E-FIRTINA; 1300 beygirlik bir güç grubuna sahip olacak, 4 saatte hızlı sarj olabilecektir. (defenceturk.net)





Leopard II Modernizasyonu - BMC

81+250 adet tankı kapsayan modernizasyon projesi kapsamında BMC ve FNSS firmalarından teklif alınmıştır. BMC, geliştirdiği modernizasyon çözümünün haricinde bir tank üzerinde altay kule sistemleri ile leopard II tankı muhtemel modernizasyonu ön gösterimi yapmıştır. (savunmasanayist.com, Yusuf Akbaba)



Leopard II Modernizasyonu - Roketsan ve Aselsan

40 adet Leopard II tankı bu proje kapsamında modernize edilmiştir. Detay bilgi bulunmamaktadır. (savunmasanayist.com)





E-ZMA Modernizasyonu - ASFAT, MKE A.Ş.

2021 yılında savunma sanayii sektöründeki birçok etkinlik ve gelişmeyi takip etmeye devam ediyoruz. 15. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF)'nın Defence Turk tarafından edinilen bilgiye göre Makina ve Kimya Endüstrisi A.Ş. tarafından geliştirilen Elektrikli M113 E-ZMA, sistemi için tedarik sözleşmesi imzalandı. Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ile MKE A.Ş. arasında imzalanan sözleşmeye göre 50 adet E-ZMA'nın tedarikinin yapılacağı belirtiliyor. (defenceturk.net)



ZMA-15T Modernizasyonu - Aselsan ve FNSS

Proje kapsamında ZMA-15 araçlarına; 25mm NEFER Silah Sistemi, Lazer Uyarı Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, Sürücü Görüş Sistemi, Yön Bulma ve Seyrüsefer Sistemi ASELSAN tarafından sağlanacak ve platforma yönelik yapılacak olan tüm işlemler ve seri üretim FNSS tarafından gerçekleştirilecektir. (savunmasanayist.com)





Fırat Projesi ve M-60T Modernizasyonu - Aselsan

Anti-tank füzelerine karşı beka kabiliyetlerinin arttırılması amacıyla, M60T tanklarına Akkor PULAT aktif koruma sistemi, TLUS tank lazer uyarı sistemi, 12,7 mm SARP uzaktan komutalı silah sistemi, YAMGÖZ yakın mesafe gözetleme sistemi, ADİS Aselsan sürücü görüş sistemi, koruma astarı, iklimlendirme sistemi ve yardımcı güç ünitesi entegrasyonları sağlanmıştır.

Modernize edilen sistemler M-60TM olarak sınıflandırılmıştır.





ZMA 15 Modernizasyonu - FNSS

FNSS üretimi yaklaşık 2650 adet ZMA ve GZPT, Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya ve Filipin Silahlı Kuvvetlerinde hizmet vermektedir. FNSS bu araçlar için Ateş Gücü ve Beka artırıcı modernizasyon çözümleri sunmaktadır.



M113 Modernizasyonu - FNSS

M113 Araç Ailesinin modernizasyonu sayesinde, güvenilir kullanım ömürleri 15 - 20 yıl artar.



Leopard 1T Ana Muharebe Tankı Modernizasyonu - Aselsan

171 adet Leopard 1A1/A1A4 ve Leopard 1A3T Ana Muharebe Tankı modernize edilmiş. Modernizasyon sonrasında tanklar Leopard 1T olarak sınıflandırılmıştır.



M60T Ana Muharabe Tankı Modernizasyonu - Aselsan/IMI

169 adet M60A1 120mm 44 kalibre yivsiz-setsiz MG253top, hibrid (Reaktif) zırh, 1.000bg MTU güç paketi, Knight III Atış Kontrol Sistemi, elektrikli kule silah tahrik sistemi, otomatik yangın bastırma sistemi ve gelişmiş bir tehdit ikaz sistemi (IR ve Lazer) ile modernize edilmiştir.



Leopard 2NG (Next Generation) Modernizasyon Çözümü - Aselsan

Leopard 2A4 tankları için 21. yüzyılın değişen ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde en gelişmiş modernizasyon çözümünü önermektedir. (Aselsan)



Tank Modernizasyonu Çözümleri - Aselsan

Kazakistan, Ukrayna, Pakistan ve bir çok ülke için, Altay tankı ve diğer tank modernizasyon deneyimleri ile kazanılan Aselsan ürünleri ilgili ülkelere modernizasyon çözümü olarak sunulmuştur.


yakusha

#5
İHRACAT BAŞARILARI

Türkiye ilk tank ihracatını FNSS üretimi KAPLAN-MT ortak üretim projesiyle Endonezya'ya gerçekleştirmiştir. Tankların seri üretimi henüz devam etmekte olup toplam 106 adet tankın teslim edileceği iddia edilmektedir. (shephardmedia.com)



Türkiye ZMA ihracatında ise çeşitli başarılara imza atmıştır. FNSS üretimi AKINCI ZMA aracı 259 adet olarak Malezya'ya (ADNAN Adıyla) ihrac edilme başarısı göstermiştir. Aynı şekilde FNSS üretimi ZMA-15 aracı da Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filipinler'e ihraç edilmiştir. Ayrıca FNSS firması Suudi Arabistan M113 araçlarını modernize etmiş ve 1420 aracı M113A300 seviyesine yükseltmiştir. (SIPRI)

FIRTINA obüsü için çeşitli ihraç girişimleri olmuş (özellikle Azerbaycan ve Katar girişimi) çeşitli ambargolar sebebiyle akamete uğramıştır. (SU)

Kunduz aracının ilk müşterisi Filipinler olmuş, araç henüz üretim aşamasında olup teslim edilmemiştir. (SIPRI)

yakusha

#6
Değişiklik Tarihçesi:

20.06.2018 - Tulpar Hafif Tank / Tulpar LT ve FIRTINA 2 maddeleri makaleye eklendi
23.06.2018 - Kaplan 10, 20, 30, Tulpar için görseller güncellendi.
22.07.2018 - Kritik alt sistemler maddesi AYRILDI.
09.03.2020 - Zaha görseli güncellendi.
29.04.2020 - ZMA-15 ve M-60TM modernizasyonları eklendi.
23.01.2020 - Roketsan ve BMC'nin Leopard modernizasyon çözümleri eklendi.
01.09.2021 - IDEF 2021 sonrası gelişmeler işlendi. FNSS üretimi Kaplan 30, Kaplan 20 araçları tarihsel araçlar makalesine taşındı. Altay görseli güncellendi.
05.09.2021 - E-Fırtına projesi eklendi.
20.09.2021 - Suudi Arabistan'a yapılan ZMA modernizasyonları İhracat Başarıları maddesine eklendi.

yakusha